IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция даде разрешение за рекапитализиране на големите банки в страната

Водещите финансови институции ще получат 18 млрд. евро от Европейския фонд за финансова стабилност до края на годината

09:30 | 03.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Гърция даде разрешение за рекапитализиране на големите банки в страната

Правителството на Гърция даде зелена светлина за рекапитализирането на големите банки в страната. Операцията се извършва с помощта на Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС) и се очаква да възлезе на 18 млрд. евро, съобщава радио Атина.

В рамките на споразумението четирите най-големи гръцки банки – National Bank of Greece, Alpha Bank, Eurobank и Piraeus, ще получат помощ за решаване на проблемите с ликвидността. Отпускането на средствата ще започне в близките месеци и трябва да приключи до края на годината.

Според прогнозите на МВФ общите капиталови нужди на гръцките банки, така че те да покрият щетите от преструктурирането на гръцкия дълг, се изчисляват на 50 млрд. Евро.

Гърция вече получи първия транш в размер на 25 милиарда евро от ЕФФС за рекапитализация на банките в страната. В рамките на втория спасителен пакет за Гърция от ЕС и МВФ в размер на 130 милиарда евро се планира на Гръцкия фонд за финансова стабилност да бъдат преведени до 48.8 милиарда евро под формата на облигации от ЕФФС с цел увеличаване на капитала на гръцките банки.

Увеличаването на активите на финансовите институции е от решаващо значение за гръцката банкова система, която трябва да покрие загуби от милиарди евро заради участието си в програмата за отписване на гръцкия дълг и заради лошите кредити.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още