Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

И. Иванов: Поляризацията на обществото – основна заплаха на националната сигурност

Илюзия е да се смята, че Западните Балкани са спокоен регион, смята политологът

И. Иванов: Поляризацията на обществото – основна заплаха на националната сигурност

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Основната заплаха за националната сигурност в България е поляризацията на обществото. Поляризацията на групи, които защитават крайни гледни точки, които с нищо не помагат за солидаризирането на общественото мнение. Появяват се антисистемни групировки и така хората се разделят. Заради това България не може ефективно да защитава своя интерес. Това каза д-р Искрен Иванов, политолог, международен анализатор, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

Още по темата

По думите му в САЩ след 11 септември всички американци са се обединили около Буш.

"Можем ли ние да постигнем подобен тип консолидация в България, когато хибридните заплахи избуяват", каза Иванов.

"Има три основни точки, които трябва да защитаваме. Преди всичко няма как да защитаваме нашия интерес извън евроатлантическото пространство. Втора точка - ясна стратегия за справяне с хибридните заплахи, с кибер заплахите. Трета точка - баланс. Когато дойде време за световна политика, нека не забравяме, че в ООН има постоянни, и непостоянни членки на Съвета за сигурност", посочи експертът.

Иванов коментира, че Западните Балкани са важни по две причини - "този регион е като една етнорелигиозна мозайка. Илюзия е да смятаме, че регионът е спокоен". Втората, според него, е че този регион е регион на замразен конфликт.

"С Македония е по-лесно, със Сърбия, която направи своя избор за Евразийския съюз - не е толкова лесно. Ако Сърбия не желае да е член на НАТО, тя няма място в ЕС", смята политологът.

Иванов посочи, че има три основни теми след Конференцията по сигурността в Мюнхен.

"Първата е темата за бъдещето на Близкия изток и американското военно присъствие в този район. Втората е изказването на германския президент, че основните държави, които са заплаха за международната сигурност, са Русия, Китай и САЩ", заяви експертът.

Иванов определи това изказване като непремерено.

"Това крие предизвикателство към американските съюзници", посочи анализаторът.

Според него САЩ са стълб за международната сигурност, а Русия винаги е наблягала на твърдата сила.

„Китай не е в състояние да води политиката, която искаше да води. Да се нарежда Америка до Русия и Китай е абсурдно", подчерта Иванов.

Анализаторът коментира, че има и примери с България за манипулиране на ценности. Той смята, че има и криза при лидерството.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

0
 
4
 
7
преди 1 месец
Няма профилна снимка
доказано е че колкото е по неуко едно общество толкова по лесно залита по конспиративни теории и по лесно се лъже ... последните 20год. образованието деградира навсякъде по света ... и резултта е на лице!
"Експерта" говори общи приказки, докато проблема пред който стоим е фундаментален и с ПР няма да се реши ... този проблем се трупа над 20 год!
2
 
3
 
6
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Щом позоваването на конспиративни теории са ви най-силните аргументи...
2
 
1
 
5
дядя Вова до: abdul
преди 1 месец
6
 
7
 
4
преди 1 месец
Няма профилна снимка
"По думите му в САЩ след 11 септември всички американци са се обединили около Буш"

Криза на лидерство, а? Ами да вземем да гръмнем някоя висока къща, та и ние да се обединим около някой буш. Сами да си я гръмнем, както направи буш.
6
 
6
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Айде, триловете с петолъчките от коментари 1 и 2, поемайте към сайтовете хибридки да си дрънкате за сорoсоиди и другите си тъпотии!

Още от Централна и Източна Европа
Кадър на деня за 8 април