IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво мисли за лихвите най-мълчаливият централен банкер в Полша?

Според Йежи Кроповницки данните до момента не са достатъчно убедителни, за да се налага смяна в посоката на паричната политика

17:00 | 08.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Централният банкер Йежи Кроповницки отсъстваше от последните две заседания за паричната политика на Полската централна банка заради заболяване, но бързо охлади всякакви предположения, че ще се съюзи с още няколко свои колеги, клонящи към повишаване на лихвите, пише Bloomberg.

Съветът по парична политика обмисляше възможността за повишаване на рекордно ниските лихви през юли, която да сложи край на безпрецедентна пауза. Притесненията бяха свързани с ръст на цените на потребителските стоки, които достигнаха 7-годишен връх, и прогнозите, че ще нараснат още. 

Но според Кропивницки, който не говори толкова често публично, колкото останалите членове на Съвета по парична политика и последно даде интервю през април, данните до момента не са достатъчно убедителни, за да се налага смяна на посоката.

„Докато инфлацията е свързана само с цените, равнището ѝ не заплашва икономиката. Няма да подкрепя предложение за повишаване“, казва централният банкер в интервю от Варшава. „Тъй като Съветът по парична политика няма влияние върху цените на храните и на енергията, а икономиката явно се забавя, запазването на лихвите без промяна е най-доброто решение“, допълва той.

Позицията на Кропивницки съответства с тази на гуверньора Адам Глапински, който е за запазване на основната лихва на централната банка от 1,5% в обозримо бъдеще. Въпреки повишаването на инфлацията, има основания за запазване на основната лихва – световната икономика се забавя, а големите централни банки в света възприемат по-умерен тон.

Повишаването на лихвите може да се окаже и противоречиво на фона на стремежа на правителството към победа на изборите през есента.

Кропивницки може да бъде убеден да промени мнението си.

„Тъй като по-високите разходи може да повишат инфлационния натиск, мисля, че нараства значението на очакванията за инфлацията. Тя остава стабилна засега, но ако започне да се повишава, очакванията може да се окажат по-важни от преките източници на ценови ръст“, казва той.

Кропивницки смята, че влошаването на икономиката на Германия се натежи на Полша догодина, макар и не дотолкова, че да се наложи понижаване на лихвите. Растежът, който през последните две години е около 5%, може да се забави до 2,5%-3%, казва той.

Призивите за разхлабване на паричната политика може да се увеличат, тъй като други централни банки възприемат този курс, за да подкрепят икономиките си. Кропивницки се зарича да издържи на натиска.

„Вече доказахме, че най-мъдрата парична политика в нашия случай е политиката на стабилни лихви. Полската национална банка има добри традиции в запазването на спокойствие в напрегнати ситуации“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още