IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Косовският парламент се саморазпусна и откри пътя за предсрочни избори

Това се наложи след оставката на премиера Рамуш Харадинай, който беше призован за разпит от Трибунала в Хага

16:22 | 22.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Косовските депутати гласуваха за разпускане на парламента, откривайки пътя за парламентарни избори, след като премиерът Рамуш Харадинай подаде оставка миналия месец, предава Ройтерс.

Общо 89 депутати гласуваха за разпускането на 120-местния парламент. Изборите трябва да се проведат до 45 дни.

Харадинай подаде оставка, след като беше призован за разпит от Трибунала в Хага заради ролята му в бунта през 1998-1999 г. срещу сръбските сили, когато той беше командир на Армията за освобождение на Косово (АОК). Харадинай отрича да е извършвал нередности и заяви, че е готов да отговори на обвиненията.

Допитванията показват, че нито една партия няма да спечели достатъчно подкрепа за сформиране на самостоятелно правителство, така че се очакват дълги проговори за създаване на коалиция. Миналото правителство беше коалиция между партията на Харадинай, десноцентристкия Съюз за бъдещето на Косово, Демократическата партия на Косово и Социалдемократическата инициатива.

Харадинай подаде оставка от премиерския пост и през 2005 г., когато Трибуналът в Хага му повдигна обвинения. Той беше съден и оправдан два пъти от съда.

Една от големите задачи на новото правителство ще бъде да възобнови преговорите с Белград за нормализиране на отношенията, което е от ключово значение и за двете страни по пътя им към членство в Европейския съюз. Миналия ноември преговорите се провалиха, след като Прищина въведе мита от 100% върху произведени в Сърбия продукти.

Косовските власти заявиха, че ще отменят митата, едва когато Белград признае Косово за суверенна държава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още