IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лавров: Разминаването с Анкара не ни пречи да развиваме сътрудничеството си

Турция устоя на сериозен натиск от Вашингтон и е изпълнила договора си за системите С-400, припомни руският външен министър

14:08 | 24.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Сергей Лавров. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Сергей Лавров. Снимка: Архив Ройтерс

Разминаването на позициите по редица международни теми не пречи на Москва и Анкара да водят интензивен политически диалог и да развиват сътрудничество, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров в интервю за в. "Аргументи и факти".

В интервюто, цитирано от ТАСС, Лавров призна за "сериозни различия" с Анкара по много въпроси, но настоя, че това не пречи на диалога с турските партньори и на развитието на "взаимноизгодно сътрудничество в различни области - от енергетиката до туризма", пише БТА.

Лавров напомни, че Турция е устояла на сериозен натиск от Вашингтон и е изпълнила договора си за системите С-400.

Без да подценяваме съществуващите разногласия, докато развиваме сътрудничество с Турция, ние ще продължим да се ръководим от стратегическата визия за нашите общи интереси, подчерта министърът. Лавров изрази увереност, че това отговаря на стремежите и на двата народа.

В интервюто той каза също, че руско-турският център в Нагорни Карабах, създаден за да следи режима на прекратяване на огъня, използва единствено методи за визуално наблюдение.

По отношение на подхода на Турция спрямо Крим Лавров посочи, че руската страна препоръчва на Анкара да анализира внимателно ситуацията и "да спре да подхранва милитаристките настроения на Киев".

"Ние сме много ясни по отношение на идеята, че насърчаването на агресивни украински инициативи в Крим е равносилно на посегателство върху териториалната цялост на Русия", посочи Лавров.

Москва разчита, че Турция ще промени своя курс, взимайки под внимание "легитимните опасения" на Русия, добави министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още