Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

New York Times: Източна Европа изпробва нови форми на цензура върху медиите

С нови не толкова репресивни тактики страни като Сърбия, Полша и Унгария прилагат ефективни инструменти за изкривяване на общественото мнение

New York Times: Източна Европа изпробва нови форми на цензура върху медиите

Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Когато COVID-19 достигна Източна Европа през пролетта на 2020 г., сръбска журналистка съобщи за остър недостиг на маски и друга защитна екипировка. Тя бързо беше арестувана, хвърлена в килия без прозорци и обвинена в създаване на паника, пише New York Times.

Журналистката Ана Лалич беше бързо освободена и дори получи публично извинение от правителството в на пръв поглед малка победа срещу репресиите в стила от миналото на сръбския авторитарен президент Александър Вучич.

Но седмици наред Лалич беше очерняна като предателка от много медии в страната, които попадат под все по-голям контрол на Вучич и съюзниците му в момент, когато Сърбия възприема тактики, подкрепяни от Унгария и други страни, отстъпващи от демокрацията в бившия комунистически източен регион на Европа.

„За цялата страна аз станах обществен враг“, припомня си тя.

Сърбия вече не хвърля в затвора и не убива критични журналисти, както се случваше при управлението на Слободан Милошевич през 90-те години на миналия век. Сега тя се стреми да разруши надеждността им и да гарантира, че малко хора ще гледат репортажите им.

Още по темата

Заглушаването на критични гласове помага много на Вучич, както и на най-известния спортист в страната, тенис звездата Новак Джокович, чието ходене по мъките в Австралия беше представено като неприемлива обида за сръбската държава. Малкото останали независими медии до голяма степен го подкрепят, но възприемат по-балансиран подход.

В региона от Полша на север до Сърбия на юг Източна Европа се превръща в плодородна почва за нови форми на цензура, която в повечето случаи се въздържа от груба сила, а използва по-меки, но ефективни инструменти за ограничаване на достъпа до критични гласове и за насочване на общественото мнение, а следователно и на изборите в полза на управляващите.

Телевизиите стават толкова пристрастни в подкрепата си към Вучич според Зоран Гаврилович, изпълнителен директор на независимата мониторингова група „Бироди“, че Сърбия „се превръща в голям социологически експеримент, показващ до каква степен медиите определят мнението и изборите“.

Сърбия и Унгария, които са на предни позиции в „глобалната вълна на автократизация“, както я определи миналата година шведският институт V-Dem, ще проведат парламентарни избори през април. Те ще са тест дали контролът върху медиите работи.

Неотдавнашно проучване на „Бироди“ на новини по сръбски телевизии установило, че за над тримесечен период от септември Вучич е получил над 44 часа отразяване, като 87% от него е положително спрямо три часа за основната опозиционна партия, 83 на сто от което е отрицателно.

Почти цялото негативно отразяване на Вучич идва от N1, независим информационен телевизионен канал, който излъчи репортажите за COVID-19 на Лалич. Но между кабелния оператор, който излъчва N1 - Serbian Broadband, и контролираната от държавата телекомуникационна компания „Телеком Сърбия“ тече ожесточена надпревара за пазарен дял.

„Телеком Сърбия“ предприе неотдавна ход, който според мнозина е нечестно усилие да направи SBB по-малко привлекателна за потребителите, като отмъкна правата на SBB да излъчва английски футбол, предлагайки да плати със 700% повече за тях.

Предложението на „Телеком Сърбия“, възлизащо на близо 700 млн. долара за шест сезона, е астрономическа дума за страна със само седем милиона души население и близо четири пъти повече, отколкото медийна компания в Русия, много по-голям пазар от сръбския, се съгласи да плати за правата за излъчване на всеки сезон от Висшата лига.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
3
 
3
преди 3 месеца
1
 
4
 
2
преди 3 месеца
оф майко мила кой го казва, как цензурираха президента си и разпространяват лъжи кат за последно .... аре нема нужда да дават акъл от Комсомолская Правда ..
1
 
8
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Прави впечатление, че България е изключена от тази "класация" и причината е че успешно налага контрол за да следва "правилната политика" на запада. Няма лошо да се следва политиката до известна степен, но цензурата по отношение на общественото мнение за короната например е смазваща. Хората не искат глупостите на този или онзи, но нямат шанс да чуят и видят по националните телевизии (може би с изключение на една и то от време на време ) критично мнение по отношение на боцкането , малоумието в мерките и прочие. За ФБ и останалите социални мрежи нямам какво да кажа, те се контролират от там, от където се контролира и Ню Йорк Таймс. Сладко е да контролираш общественото мнение, но при образовани народи това става доста трудно.

Още от Централна и Източна Европа
Последните защитници на "Азовстал" са се предали, Русия обяви край на обсадата