IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орбан: ЕС "сам се закопа" със санкциите срещу Русия

Политиката на санкции причинява повече вреди на нас, отколкото на Москва, посочи унгарският премиер

13:27 | 15.08.14 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Орбан: ЕС "сам се закопа" със санкциите срещу Русия

Европейският съюз (ЕС) сам си навреди икономически, налагайки санкции на Русия заради Украйна, заяви унгарският премиер Виктор Орбан, като призова Брюксел да преразгледа тази политика.

"Политиката на санкции, следвана от Запада, т.е. от нас, и предизвикала ответни действия от страна на руснаците, причинява повече вреди на нас, отколкото на Русия", каза Орбан в радиоинтервю. "В политиката на това му се казва сам да се простреляш в крака", добави унгарският премиер. 

Същия идиом само преди дни по същата тема използва и руският вицепремиер Дмитрий Рогозин. "Честно казано, западняците се държат неадекватно. Техните санкции са като да се простреляш в крака. Пазар може да се изгуби за нощ, а за възстановяването му може да отнеме десетилетия", посочi Рогозин на страницата си във Facebook, цитиран от РИА Новости.

Орбан oтбеляза, че санкциите ще се отразят благоприятно на развитието на руската промишленост и ще я направят независима от западните технологии.

По думите му ЕС трябва не само да компенсира загубите на производителите от страни като Полша, Словакия, Унгария или Гърция, които понасят загуби, но и да преразгледа като цяло политиката си на санкции.

В четвъртък и словашкият премиер Роберт Фицо окачестви санкциите като "безполезни" и заплаха за икономическия растеж на ЕС. Ориентираната към износ Унгария е силно зависима от вноса на енергийни източници от Русия.

Тази година Будапеща сключи договор за 10 млрд. евро с "Росатом" за разширяване на единствената унгарска АЕЦ. Освен това Русия е най-големият търговски партньор на Унгария извън ЕС с износ от 2,5 млрд. евро през 2013 г.

В интервюто си Виктор Орбан каза още: "Ще направя всичко по силите си – разбира се, ние напълно осъзнаваме каква е тежестта на Унгария, така че възможностите ни са ясни, но аз ще търся партньори за промяна в политиката на санкции на ЕС, която според мен не е била обмислена достатъчно добре".

Във вторник унгарското министерство на земеделието обяви, че износът на селскостопанска продукция няма да пострада значително от руската забрана за внос на някои храни от ЕС. Според ведомството забранените стоки възлизат на по-малко от 30 на сто от земеделския износ за Русия и представляват едва един процент от целия износ на унгарски селскостопански продукти.

На фона на слабия икономически растеж в източните страни членки на ЕС Унгария е сред държавите от региона с добри показатели, предава БТА. Обявените вчера предварителни данни за БВП в Словакия, България и Унгария са по-добри от очакваното, като Унгария регистрира растеж от 0,8 пункта за второто тримесечие на годината.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 6 rate down comment 4
deant
преди 9 години
евала страхо... тея неща повечето ги знаят, но не им изнася да си го признаят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
щото бъркат Сталин и Тошо с комунисти. А и двамата не са. Ама това е дълга тема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 3
STRAHO
преди 9 години
Е нема такава глупост да плюеш ръката от която се е хранило цяло поколение! :) Има и по цивилизовани начини да се общува с бивш съюзник. Би ни било само от полза поне да сме обективни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 7 rate down comment 3
STRAHO
преди 9 години
Цитатите ЯСНО показват, че сме получавали повече от това което сме давали. Срещу РАБОЛЕПНИЧЕНЕ разбира се. Въпроса е какво получаваме днес срещу РАБОЛЕПНИЧЕНЕТО си пред новите господари и дали то е повече от това което се взема от нас!? Недоумение предизвиква и факта, че не се възползваме от натрупания капитал в отношенията си с Русия без това да налага да загърбваме про - атлантическата си ориентация? Защо го правим ? Срещу какво?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
цитат: " България демонстрира своята лоялност (вече за разлика от Румъния) и в продължилата 14 години изграждане на военните и политически структури на организацията на Варшавския договор.Срущу това тя получава съветска помощ за модернизиране на своята армия и сигурна защита от външен въоръжен конфликт, което е много важно за нея, поради превъзхождащите я като количество и техника войски на южните й съседки Гърция и Турция, които са членки на НАТО." край на цитата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
цитат " През 60-те години при Хрушчов руснаците установяват, че салдото им с България е на крещящо червено: дали са в много повече, отколкото са получили. Бай Тошо оправя нещата, като изпраща златния резерв на БНБ в СССР под претекст да бъде съхраняван по-надеждно, да не се изпари в случай на атомна бомбардировка! Светът тогава е в т.н. Карибска криза заради Куба. През 70-те години, използвайки суетността на Брежнев към ордени, Живков успява да издейства нелоши петролни подаръци, вероятно като компенсация за предадения златен резерв." край на цитата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
цитат:"Великият губещ от братския социализъм е Русия! Продава на безценица огромни количества суровини, а получава ненужни продукти. Ако ги продава на реалните световни цени тя би удвоила своя бюджет и би могла да купува качествени потребителски стоки, да модернизира производството си. Точно това решава да направи по-младото поколение висши партийна дейци край Горбачов. Перестройка! Приятелството си и приятелство, но сиренето, пардон, суровините са с пари. Вие ще ни плащате с долари, ние на вас също. Ако ни трябва нещо, де." " Този братски социализъм вкарва целия соц-лагер барабар с Русия в един порочен икономически път, който води до неминуем фалит. За да се развиват икономиките са необходими все по-големи количества суровини, които се заплащат с все повече количества краставици, домати, чушки, но за тяхното производство пък е нужно и повече петрол!... Десетилетия наред Русия е изпомпвана безогледно срещу не особено качествена, морално и технически остаряла продукция."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 3
STRAHO
преди 9 години
цитат "Абсолютно съм съгласен. Исторически и Гърция и Сърбия и Турция са бягали колкото може по-далече от руската сфера на влияние."Не знам какво да ти отговоря приятелю освен да повторя написаното в 11 пост. Необходими са познания по история. Само така би ме разбрал ! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 3
needtoknowmore
преди 9 години
Щото ултра левите и десните убеждения в икономиката се срещат в зоната на тоталитаризъма а той няколко направления има се чуди човек ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 3
deant
преди 9 години
Не знам защо на националистите им викат комунисти..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още