Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Потреблението на електроенергия в Украйна намалява с 35%

В страната се надяват на износ на ток към ЕС, за да подкрепят пострадалата от войната икономика

Потреблението на електроенергия в Украйна намалява с 35%

Снимка: Bloomberg LP

Заради военните действия потреблението на електроенергия в Украйна намалява с 35% и износът към страните от Европейския съюз (ЕС) може да бъде в подкрепа на украинската икономика, коментира украинският премиер Денис Шмигал по време на онлайн среща със заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Франс Тимерманс, който отговаря за Зелената сделка на ЕС, пише "Интерфакс Украйна".

По време на посещението на българския премиер Кирил Петков в Украйна се заговори за износа на електроенергия от страната, като се използва и българската мрежа за транзит. Малко след началото на войната страната се свърза с европейската енергийна система.

Още по темата

Украйна има 15 ядрени реактора, които при нормални обстоятелства осигуряват около половината от потреблението на електроенергия в страната. Другият основен енергоизточник в страната са изкопаемите горива - въглища и природен газ, които покриват около 37% от производството на електроенергия, сочат данните на американската Администрация за енергийна информация (EIA).

Шмигал е коментирал пред Тимерманс, че в страната планират да възстановят своята енергийна инфраструктура съобразно европейските насоки за въглеродна неутралност и двамата са обсъдили и план за възстановяване на икономиката. Институциите тепърва има да изчисляват какви са щетите от военните действия върху околната среда и енергийния сектор.

В момента делът на възобновяемите източници в украинската енергетика е малък - около 17%, макар че заради ядрените централи произведената електроенергия е с нисък въглероден отпечатък.

В края на април, когато ЕС забрани вноса на въглища от Русия, експерти в Украйна коментираха, че страната може да покрие недостига на суровината в общността и вече дори реализира износ към Полша и Словакия. Украйна може да увеличи износа на електроенергия към ЕС, особено на тази от ядрените централи, чиято цена е по-ниска от тази на европейските пазари.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Симона Гоцова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Централна и Източна Европа
Финландия и Швеция официално подадоха молби за членство в НАТО