Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Разходите за отбрана на Русия нараснаха до 300 млн. долара на ден

Разходите се увеличават над два пъти спрямо нивото отпреди войната в Украйна

Разходите за отбрана на Русия нараснаха до 300 млн. долара на ден

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Русия е изразходвала по над 300 млн. долара на ден за отбрана през миналия месец, тъй като инвазията ѝ в Украйна се проточва, сочат данни на Министерството на финансите, цитирани от The Moscow Times.

По този начин разходите за отбрана на страната се увеличават над два пъти спрямо нивото отпреди войната. Разходите растат всеки месец, откакто президентът Владимир Путин изпрати войски в Украйна в края на февруари, тъй като руските въоръжени сили не успяха да осигурят бърза победа и предприеха стратегия за превземане на източни територии.

Ако разходите за отбрана на Русия през февруари са възлизали на 369 млрд. рубли (5,4 млрд. долара), през март те са се повишили до 450 млрд. рубли (6,6 млрд. долара), сочат данните на министерството. През април сумата нараства значително до 628 млрд. рубли (9,2 млрд. долара). Това означава около 308 млн. долара на ден.

Още по темата

Разходите на Русия за отбрана през април са над два пъти по-високи в сравнение с предвоенния период, като през януари 2022 г. за целта са похарчени 233,7 млрд. рубли (3,4 млрд. долара).

Година по-рано, през април 2021 г., тези разходи са възлизали на общо 275 млрд. рубли.

Между януари и края на април 2022 г. за военни разходи от руския бюджет са отпуснати 1,681 трлн. рубли (24,6 млрд. долара). Тази стойност е три пъти по-голяма от сумата, изразходвана за образование, над два пъти повече от парите за здравеопазване и 10 пъти повече от разходите за опазване и управление на околната среда.

По статията работиха: Десислава Попова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Нормално.

Още от Централна и Източна Европа
Доставките по "Северен поток" спират изцяло за профилактика