Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Русия направи предсрочно плащане по дълга си преди изтичането на ключов лиценз

Американско изключение, което позволява подобни преводи, изтича след пет дни

Русия направи предсрочно плащане по дълга си преди изтичането на ключов лиценз

Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Русия е направила две плащания по чуждестранния си дълг в петък в поредния си опит да избегне спиране на плащанията, което изглежда вероятно след нашествието ѝ в Украйна, предава Ройтерс.

Седмица преди дължимото лихвено плащане и само пет дни преди изтичането на ключово американско изключение, позволяващо подобни преводи, руското финансово министерство съобщи, че е превело 71,25 млн. долара за деноминирани в долари облигации и 26,5 млн. евро за деноминирани в евро ценни книжа.

Русия е изправена пред перспективата за спиране на плащанията по държавния си дълг, откакто западните столици наложиха обхватни санкции след нашествието в Украйна на 24 февруари. Страната е изключена от световната финансова система, а около половината от резервите ѝ за 640 млрд. долара в чужбина са замразени.

Русия, която отговори с някои контрамерки, успява да плаща до момента благодарение на специален лиценз от американското финансово министерство, който позволява международни притежатели на облигации да получават тези видове плащания.

Това изключение обаче трябва да изтече на 25 май и американският финансов министър Джанет Йелън заяви тази седмица, че няма да бъде удължавано.

Вниманието е насочено към международните облигации на Русия на стойност 40 млрд. долара, около половината от които са държани от чуждестранни инвеститори.

Още по темата
Макар че първоначално Русия искаше да задържа плащания към чуждестранни инвеститори, ако не ѝ бъде позволено да използва замразените си резерви в чужбина, това изглежда се променя.

Не е ясно дали плащанията ще достигнат до чуждестранните притежатели на двете руски еврооблигации, тъй като това е процес от много стъпки, включващ обикновено международни банки и клирингови къщи.

В сряда руският финансов министър Антон Силуанов заяви, че Москва ще обслужва външния си дълг в рубли, ако САЩ блокират други варианти, и няма да признае, че е изпаднала в състояние на спиране на плащанията, тъй като има средствата да плати.

Въпреки многобройните ограничения Русия успя да направи плащания по седем облигации от нашествието си в Украйна преди последните лихвени плащания.

Но е все по-малко вероятно американската Служба за контрол на чуждестранните активи (OFAC) да удължи лиценза, от който Русия се нуждае, за да прави плащанията. Финансовият министър Джанет Йелън заяви, че все още не е взето окончателно решение, но е малко вероятно той да бъде удължен.

Подкрепящите удължаването твърдят, че позволяването на Русия да обслужва дълга си ще изцеди военния ѝ бюджет, като принуди Москва да използва приходите си в твърда валута, за да прави плащания към кредитори.

Противници твърдят, че Русия трябва да направи плащания за по-малко от 2 млрд. долара по външния си дълг до края на годината, което бледнее пред приходите на Москва от петрол и газ за близо 28 млрд. долара само през април благодарение на високите цени на енергията.

Следващите плащания след 27 май са за 235 млн. долара по две еврооблигации и са дължими до 23 юни.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

2
 
4
 
8
преди 1 месец
Ейй ,ама много подло това от страна на Русия Хвърли парите на масата Сега ония ще се изпотрепат ,кой да взима и кой да забранява , големи гадове това руснаците ,такава междуособица да създадат в демократичните финансови среди
3
 
3
 
7
deant до: zelka007
преди 1 месец
хах, не е лошо да знаеш, че хората те помнят
6
 
2
 
6
zelka007 до: deant
преди 1 месец
От петилетка чета сайта и пиша, знае се на кого си фен и на кого не... :)))... не се вживявай прекалено...
3
 
10
 
5
преди 1 месец
до вчера щяхме да фалираме Русия, пък тя си плати предсточно като пич. ДО вчера всичкото беше санкции, а тая сутрин Герамния и Италия ще плащат в рубли. Само ние сме по светец и ще изпълняваме всички санкции, а от ЕС ще продължават да ни се подиграват. Целия Запад се побърка. Не съм фен на войната в Украйна или поддръжник на Путин, но поне с тая агресия показа истинските лица на нашите "партньори".
9
 
2
 
4
redcretin до: Императорът
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Мпада, никога няма да видиш САЩ да се задъхват както сега червените жалкари :) 4млн избягаха от хубавото, за да идат в омразния капитализъм - останаха простите *** на хубава диета от ряпа и борш ;)

Още от Централна и Източна Европа
Историята на руския провал на Змийския остров