IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столтенберг: Русия е готова за агресивни действия срещу Украйна

Генералният секретар на НАТО призова Москва да предотврати ескалация на напрежението заради войските по границата с Украйна

18:05 | 15.11.21 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. <em>Снимка: Facundo Arrizabalaga/Bloomberg</em></p>

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Снимка: Facundo Arrizabalaga/Bloomberg

Ръководителят на военния алианс НАТО Йенс Столтенберг призовава Русия да предотврати ескалация на напрежението заради струпването на войски близо до границата с Украйна.

„Това, което виждаме, е значително, голямо руско военно струпване, виждаме необичайна концентрация на войски и знаем, че Русия е готова да използва тези военни способности, за да провежда агресивни действия срещу Украйна“, коментира Столтенберг пред репортери в Брюксел, предава Bloomberg.

„Призоваваме Русия да бъде прозрачна по отношение на военните си дейности, да намали напрежението и да предотврати всякаква ескалация“, посочи той, след като разговаря с украинския външен министър Дмитро Кулеба в Брюксел. „Това е ясно послание от всички съюзници в НАТО“, допълва Столтенберг.

Струпването на танкове и войски близо до границата с Украйна кара западните столици да се притесняват, че руският президент Владимир Путин може да планира повторна инвазия след навлизането му в Украйна през 2014 г.

В Москва висши служители и други близки до ръководството казват, че Кремъл цели да е ясно, че всякакви по-нататъшни западни стъпки за предоставяне на оръжия или разширяване на военните съоръжения в Украйна ще преминат червената линия на Русия.

Столтенберг не уточнява размера на разположените войски и техника. „Фактът, че виждаме това военно струпване, намалява и времето за предупреждение на Русия, преди да се поведе военно агресивно действие срещу Украйна“, коментира той.

Кулеба посочи, че Русия още през пролетта е военна армада до границите и така и не я е оттеглила оттогава. „Това, което виждаме сега, е влошаваща се ситуация, при която Русия демонстрира, че може бързо да активира вече струпаните войски и оборудване и че всяка опция, включително военна, е на масата“, подчерта той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
наглостта на НАТО и на тоя столтенберг минава всякакви граници. Според него Русия трябва да им дава отчет за придвижването на своите войски на своя територия, а същевременно те си въвират гемиите на границата на руските териториални води !!! А няколко "Оникс"-чета - искат ли натовците - да им влязат отзад? Сега си кръстили боен кораб на някакъв изкълченяк - сигурно с него ще плашат Русия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Затова ли руснаците бият талибани навсякъде по Европа, да не говорим за мигри в Мурманск? Пак си си забравил хапчетата. Ето какво се случва с рязaните в Русия:ht*p*://trafficnews.bg/komentari/politsiiata-rusiia-vnese-red-sred-bezhantsite-37423/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
Гоче, в Дагестан, Чечня, Татарстан и Саха всеки ден има убити. Обявяват ги за терористи и никой не ги мисли. Не че много от тях не са такива, но край сухото изгаря и много мокро. Да не броим трупове, защото само в Беслан загинаха 320 човека, от които над 180 деца, Гоче. Мир на праха им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
Gocho
преди 2 години
Четем ги Стоянчо четем ги, ама нещо не е баш така ,ама Стоянчо четем и западните ,а там тоя наръгали, оня полицай пребили ,болница гръмнали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 2 години
Cвиpки прави путин на мигрантите азиатски мюсюлмани в Масква. Всеки ден има съобщения как азиатите бият и .... руснаци в столицата. Почетете малко руски сайтове и ще разберете за какво става дума. Агонията принуждава жyжeто да изнася проблемите навън. Ще нападне Грузия и Украйна, ще тормози Молдова, ще поглъща Беларус, ще ви спре газта и защо? За да отвлече вниманито от падането на Масква под татарско иго. Добре, като ни освободи от присъствието си ще разберете всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
Gocho
преди 2 години
Столтенберг колкото и да се напъва като гладен на сране ,няма дълго да се задържи на тая служба
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Генералният секретар на НАТО призова Москва да предотврати ескалация на напрежението заради войските по границата с Украйна >> Призова. С к'во? Със cвиpка? Вувузела? Иначе не хваща дикиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
elinelinov
преди 2 години
НАТО е легална престъпна организация създадена от " Световното зло" -Америка за да " държи окупираната " Европа под собствен контрол.Тоя престъпник убеждава " световната общественост и демократичните страни ", че Русия е агресивна страна готова да започне война срещу "демократичните" страни като Украйна,Грузия Латвия,Полша .Къкво търси тая престъпна организаия до руските граници ?.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още