IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция може да спре да изпълнява споразумението с ЕС за бежанците заради визите

Анкара очаква точна дата, от която да отпаднат визите за турски граждани при пътуване в ЕС

12:26 | 01.08.16 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Според ЕК пристигащите през Егейско море в Гърция бежанци продължават да намаляват, докато гръцката брегова охрана предупреждава за увеличение на нелегалните имигранти след опита за преврат в Турция. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Според ЕК пристигащите през Егейско море в Гърция бежанци продължават да намаляват, докато гръцката брегова охрана предупреждава за увеличение на нелегалните имигранти след опита за преврат в Турция. Снимка: архив, Ройтерс

Турция вероятно ще прекрати изпълняването на споразумението за овладяване на бежанския поток към Европа, ако Европейският съюз (ЕС) не изпълни обещанието си за въведе безвизов режим на пътуване за турски граждани.

Това коментира министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу в интервю за германския в. Frankfurter Allgemeine Zeitung, съобщава онлайн изданието EurActiv.com.

Отпадането на визите за гражданите на Турция беше отложено от Брюксел заради разногласия с антитерористичното законодателство на Турция, както и заради чистките след проваления опит за преврат в средата на миналия месец, посочва изданието.

Чавушоглу посочва, че споразумението е сработило благодарение на „много сериозни мерки“, които Анкара е предприела. „Това обаче зависи от безвизовото пътуване за моите съграждани, което също е обект на споразумението“, допълва външният министър на Турция.

„Ако не последва либерализиране на визовия режим, ще бъдем принудени да отстъпим от сделката за обратно приемане на бежанци, докато чакаме точна дата за въвеждане на безвизови пътувания. Това може да бъде в началото или средата на октомври, но чакаме конкретна дата“, посочва той.

Европейската комисия (ЕК) посочва, че неин основен приоритет остава изпълнението на споразумението с Турция за бежанците. „Очакваме същото и от нашите турски партньори“, посочва Комисията.

Брюксел подчертава, че що се отнася до ангажиментите на ЕС, записани в споразумението, ЕК ускорява изпълнението им. Институцията подчертава, че вече е мобилизирала над 2 млрд. евро от обещаните 3 млрд. евро в подкрепа на бежанците в Турция.

Що се отнася до отмяната на визите обаче, ЕК отново изтъква готовност да съдейства с експертна помощ на турските власти, които трябва да ускорят реформите. Окончателната дата, от която да отпаднат визите за турските граждани, ще зависи от изпълнението на реформите, посочва ЕК.

През миналата седмица ЕК е съобщила за EurActiv, че броят на преминаващите през Егейско море бежанци продължава да намалява. Според гръцката брегова охрана обаче пристигащите са започнали да се увеличават след опита за преврат в Турция.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
redcretin
преди 7 години
Ша почакат, пък ако решат да правят циркове - и ще им резнат парите за бежанците, няма проблем :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 6
khao
преди 7 години
проблем са ми такива българомразци като теб, че и трябва да им търпим глупостите заради някоя и друга импресия на този сайт ... ако беше нормален сайта отдавна да си блокиран. Аз не мога да изсерра толкова колкото ти можеш да изедеш, така че не се притеснявай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
На тебе пък какъв ти е проблема...и на мене не ми харесва дето серреш навсякъде , ама се старая да заобикалям това което остава след тебе !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 9
khao
преди 7 години
специално за теб има и други парчета :):):) ... как не ти писна да спамиш глупости денонощно ...толкова ли много ти плащат, толкова ли много мразиш България ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 6
ing5rov
преди 7 години
ЕС под "мъдрото" ръководство на Меркел и Юнкер и спазвайки напътствията на братските Съединени щати , ще си го заклини двоен ! Хем ще плати на Ердоганя , хем ще се напълни с турски "туристи"...бежанците ше са гарнитурата !За нас също е предвидено парче от тортата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още