IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна поиска помощ от 15 млрд. долара от МВФ

Експерти от фонда са на 10-дневно опознавателно посещение в Киев

22:36 | 03.03.14 г. 3
Украйна поиска помощ от 15 млрд. долара от МВФ

Временното украинско правителство е поискало спасителна помощ в размер на 15 млрд. долара от Международния валутен фонд (МВФ). Експерти от фонда са на 10-дневно „опознавателно” посещение в Киев, съобщава AFP.

Заемът ще помогне на страната да стабилизира и преструктурира финансите си, оставени в тежко състояние след управлението на Виктор Янукович.

На този етап обаче МВФ и другите донори на Украйна посочват, че са необходими сериозни реформи преди да отпуснат средствата. Сред тях например е премахването на субсидиите върху цената на природния газ, както и за ограничаването на публичните разходи.

Market Watch припомня, че МВФ се оттегли от Украйна през 2011 година именно защото тези искания не бяха изпълнени. В момента обаче ситуацията е много деликатна – САЩ и ЕС се опитват да „циментират” властта на новото правителство, за да гарантират, че Киев няма да повтори грешните икономически и политически стъпки от миналото.

Решението за отпускане на помощ трябва да бъде взето и на фона на действията на Русия в Крим, отбелязва още агенцията.

Украинският премиер Арсений Яценюк вече коментира, че страната му е на път да приеме изискванията на МВФ, включително и за ограничаването на социалните разходи.

„Това правителство ще приеме всички изисквания на МВФ поради една-единствена причина – това е нашата единствена възможност”, обясни още той, цитиран украинската агенция „Интерфакс”, пише AFP.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Украйна поиска помощ но ще получи единствено заем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
Бате Пешо
преди 10 години
Ще трябва първо да монтират печатница в Киев и ша им отпуснат колкото искат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 10
Сините камъни
преди 10 години
Бързат МВФ, бързат, но и да успеят да сключат някое договорче, те знаят много добре, че този договор ще е нищожен, защото това правителство е незаконно!Утре чакам края на игричките на САЩ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още