IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Путин реши да принуди купувачите на руски газ да плащат с рубли?

Вероятно Русия иска да заяви ясно на Европа, че докато „Газпромбанк“ остава встрани от санкциите и парите влизат в сметката на „Газпром“, газът ще тече към Европа

22:00 | 31.03.22 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Руският кредитор „Газпромбанк“ АД успява да избегне по-строги санкции от Запада, пред които е изправена Русия за инвазията си в Украйна. Планът на руския президент Владимир Путин да накара чуждестранните купувачи на природен газ да плащат на Москва с рубли, за да поддържат доставките на „синьо гориво“, показва защо всъщност е така, пише Bloomberg. 

По-рано в четвъртък Путин подписа заповед, с която инструктира чуждестранните купувачи да откриват специални сметки в контролираната от Москва „Газпромбанк“, за да позволят замяната на чуждестранна валута с рубли за сетълмент.

Този ход укрепва централната роля на „Газпромбанк“ при доставките на важен енергиен източник за държави, включително Германия и Италия, и предпазва третия по големина кредитор в Русия от най-суровите санкции, дори когато Европейският съюз (ЕС) и неговите съюзници се стремят да изолират финансовата индустрия на страната.

Седем руски банки бяха забранени от международната банкова система SWIFT по-рано този месец, но тук се забелязва отсъствието на две компании: „Сбербанк“ и „Газпромбанк“.

Западните съюзници се съгласиха преди месеци, докато планираха как да отговорят на всяка руска инвазия в Украйна, да пропуснат в санкционирането си „Газпромбанк“ като част от решението за предпазване на енергийните трансакции от ограничителните мерки.

Няколко страни, включително Германия, продължават да се противопоставят на усилията за разширяване на обхвата на санкциите в енергийния сектор на Русия.

Планът за укрепване на руската рубла може да се окаже и начин да се гарантира, че досегашното положение ще се запази. Миналата седмица Великобритания обяви замразяване на активите на „Газпромбанк“, след като Лондон засили руските санкции. Трябва да се има предвид обаче, че Великобритания получава само около 4% от своя газ от Русия, в сравнение с около 50% при Германия.

Може би планът за разплащане в рубли означава, че „Русия иска да заяви ясно на Европа, че докато „Газпромбанк“ не бъде санкционирана и плащането се извършва по сметката на „Газпром“ в същата банка, газът ще  продължи да тече към Европа“, коментира Катя Яфимава, старши научен сътрудник в Оксфордския институт за енергийни изследвания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 1
дядя Вова
преди 1 година
В момента Украйна не е тема номер 1 в САЩ, а някакъв трансгендър от ВВС на САЩ. Cheers!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 2
4un4o.
преди 1 година
ЕС ще плаща в рубли и хоро ще играе , и това го знаят всички а само на маййкати путюто се прави че не е разбрала
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 4
data
преди 1 година
Резултата от всичко това е най-големият шут в г.....а на петролната индустрия след 1973 г .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 9
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Евтин пиар и храна за полезните и.диoт.и. ЕС няма да плаща в рупли и Пyттю много добре го знае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 5
Alex Silver
преди 1 година
Защо Путин кара клетите юропейци да се правят на маймуни, за да не умрат от глад и студ? Ами да си бяха натискали червените задове, а не да се опитват да налагат условия на доставчик, от който са критично зависими? Щели да налагат санкции и да конфискуват без съд и присъда руски активи? Отказват да плащат задължения към заемодателя? Демек, изпадат в дефолт. Заедно с хартишките си без покритие. Затова плащане със стойностни пари, и винаги в предплата, както се постъпва със закоравели мошенгии, а не с хартишки, които могат да бъдат отказани във всеки един момент. Толкоз по въпроса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
Petar2015
преди 1 година
Ако беше поискал да му се плаща в български левове щеше да срути валутния борд. Добре, че не се е сетил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 1 година
"Защо Путин реши да принуди купувачите на руски газ да плащат с рубли?" . . . Отговорът е много по-*** от целата алабалистика в онова нещо отгоре - щото може и щото иска. Некой да му попречи? Да го принуди да не го прави? Който иска - приема, плаща и получава. Който не иска и може да си го позволи, не плаща и не получава. Или както казват французитя - просто кат бел боб . . . ;) Нема нужда от кой-знае колко писане и разяснения ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 10
юрист
преди 1 година
Oще през 2008г., в началото на проекта '' Cost migrate'' се отбелязва на стр. 19/27 - ''...Природният газ от местни (европейски) находища на газовихидрати може да се разглежда като един основен енергиен източник за Европа (и в частност за България) в случай на найлош сценарий спиране на доставките на природен газ от страна на Русия и Близкия и Среден изток поради форсмажорни събития.'' Това е 2008г., а сега сме 2022 г. и точно сега, заради форсмажорното обстоятелство ''руска агресивна война в Украйна и спиране на руския газ за ЕС от страна на агресора в тази война- русия'', България най-накрая ще придобие енергийна независимост от която и да е било друга държава.https://bulenergyforum.org/sites/default/files/vgeorgiev_migrate_bemf_conference_2017_bg_rev_3.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 12
юрист
преди 1 година
Ваш газ стал американский газ, а Болгария уже не ваш енергетический васал;0 Както написах преди- путин простреля с един изстрел руският енергиен диктат в България и сега българите ще си разработим нашето находище на газов ходрат, ВЪПРЕКИ нежеланието на русия, газпром и путин;0 Ай сте се пробвали руснаците да направите саботаж, ай са захвърчали руски тикви насред ИИЗ на Р.България...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
дядя Вова
преди 1 година
Деньги ваши стали наши..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още