IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ са предупредили бизнеса за проблеми със софтуера на Kaspersky

Ако има такива предупреждения, това е и неприемливо, и нечестно, коментират от софтуерната компания

20:30 | 31.03.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Ден след началото на войната в Украйна САЩ са изпратили предупреждение за бизнеса относно използването на софтуера на руската Kaspersky, съобщава Ройтерс, позовавайки се на свои източници. Препоръките са част от по-широк план от действия на Вашингтон относно сигурността на критична инфраструктура и защита от руски кибератаки.

Kaspersky е един от най-популярните производители на антивирусен софтуер. Седалището на компанията е в Москва, а продуктите ѝ са разработени от бившият руски разузнавач Евгений Касперски, допълва още Ройтерс.

Говорител на компанията коментира по повод публикуваната информация, че ако действително такова предупреждение е било изпратено, то носи репутационни щети за тях, защото не им е била дадена възможността да отговорят на тези опасения.

Това нито е приемливо, нито е честно, коментират още от Kaspersky.

Според Вашингтон обаче софтуерът на компанията може да даде достъп, или да помогне за това, до компютрите на потребителите в изпълнение на съдебно решение или по искане на разузнаването.  От Kaspersky от години отричат, че имат връзки с руското разузнаване.

Руската компания има представителство в САЩ и на своя сайт посочва като партньори компании като Microsoft, Intel и IBM. Нито една от тях не коментира казуса.

Това не е първият опит на САЩ да ограничи достъпът на Kaspersky до компютрите на американската администрацията. През 2017 година и 2018 година администрацията на Доналд Тръмп забрани използването на продуктите ѝ в правителствени организации и предупреди огромен брой фирми да не използват този софтуер.

От Ройтерс посочват, че не е ясно дали усилията от последните седмици е просто следващата крачка или Вашингтон има нова информация.

Досега нито САЩ, нито някой от партньорите са успели да установят пробиви в системата на Kaspersky, които могат да бъдат използвани за дистанционен достъп до устройствата. След обвиненията на Тръмп компанията отвори няколко центъра, в които могат да бъдат проверени кодовете на програмите им за злонамерена активност.

САЩ коментират, че в тези центрове не може да бъде получена информацията, която притеснява американското разузнаване. Според тях всичко може да бъде прикрито под формата на актуализации, които идват от Москва. Заради начина, по който работи антивирусният софтуер, е много трудно да бъде установен злонамерен пробив, коментират още експерти.

Липсата на доказателства за участие на руското разузнаване в тези продукти не е доказателство, че такова наистина липсва, допълват още от Националния център за киберсигурност във Великобритания. На Острова също много внимателно следят дейността на Kaspersky.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
дядя Вова
преди 1 година
Kaspersky има един фундаментален недостатък - ако си го пуснал, не можеш да го излъжеш какво става..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още