IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия ограничава ползването на Kaspersky в публичния сектор

Новият регламент може да бъде приет още до края на седмицата

14:10 | 18.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Офисът на компанията в Москва. <em>Снимка: EPA/SERGEI ILNITSKY</em></p>

Офисът на компанията в Москва. Снимка: EPA/SERGEI ILNITSKY

Италианското правителство е готово да ограничи използването на руски антивирусен софтуер в публичния сектор след инвазията на Русия в Украйна, тъй като се опасява, че Москва може да използва програмите, за да хакне ключови уебсайтове, съобщиха официални лица, цитирани от Ройтерс.

Франко Габриели, държавен заместник-министър на сигурността, заяви пред Сената, че правителството работи по правила, които да позволят на държавните органи да прекратят използването на софтуер, разработен от базираната в Русия Kaspersky Lab.

Правителствен източник заяви пред Ройтерс, че новите правила ще позволят на държавните администрации да заменят целия софтуер, който се счита за потенциално опасен, без да бъдат налагани санкции.

Втори източник пояснява, че регламентът може да бъде одобрен още тази седмица.

От офиса на Kaspersky Lab в Италия заявяват, че следят ситуацията с „голяма загриженост" и са особено притеснени за служителите си, като предупреждават, че рискуват да пострадат от решения, които се основават на геополитика, а не на технически въпроси.

„Надяваме се, че това отношение няма да доведе до прилагането на нелиберално законодателство, което би засегнало най-вече нашите италиански партньори, семейства и граждани", заявиха от Kaspersky в имейл до Ройтерс.

Компанията допълни, че е частно управлявана компания, която не е свързана с руското правителство.

В препоръка, издадена във вторник, италианската държавна агенция за киберсигурност заяви, че няма доказателства, че продукти, предоставени от компании, свързани с Русия, са били компрометирани след инвазията в Украйна на 24 февруари. Въпреки това тя предупреди, че рисковете трябва да бъдат преоценени на фона на разрастващия се конфликт и че антивирусният софтуер е особено чувствителен поради „високата степен на инвазивност" на системите, които обслужва.

По-рано тази седмица германската агенция за киберсигурност предупреди потребителите, че софтуерът на Kaspersky представлява сериозен риск от успешна хакерска атака. 

Като доказателство за това, че бизнес светът в Италия също е чувствителен към връзките си с Kaspersky, в четвъртък отборът от „Формула 1“ Ferrari заяви, че спонсорският му договор с фирмата е спрян по взаимно съгласие. Говорител на Ferrari също така заяви, че компанията прави оценка на използването на антивирусния софтуер на Kaspersky.

Kaspersky има много клиенти в западния свят. В миналото компанията неведнъж е обръщала внимание на нови зловредни кодове, опасни троянски коне и други подобни дигитални опасности. Но на фона на инвазията в Украйна фактът, че компанията е базирана в Москва, се превръща в тежко бреме за нея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още