IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ санкционират най-големия производител на чипове в Русия

Новите наказателни мерки на Вашингтон обхващат редица компании от сферата на технологичните, морския и аерокосмическия сектор

20:15 | 31.03.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Руският държавен глава Владимир Путин.&nbsp;<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Руският държавен глава Владимир Путин. Снимка: Bloomberg L.P.

Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на най-големия руски производител на полупроводници и на още 20 други компании, работещи в сферата на технологичните, морския и аерокосмическия сектор. Според Вашингтон тези дружества помагат на Москва в нейната инвазия в Украйна, съобщава Bloomberg. 

Разработчикът на чипове Mikron е поредната цел на американските наказателни мерки. Компанията е отговорна за повече от половината от руския износ на микроелектроника и произвежда чипа, разположен в руските кредитни карти "Мир", съобщават от руското Министерство на финансите.

"Ще продължим да се целим в руската военна машина чрез санкции от всеки възможен ъгъл, докато тази безсмислена война не приключи", изтъква американският министър на финансите Джанет Йелън.

Докато Русия продължава своята война в Украйна, Западът затяга обръча от санкции срещу Москва.

"Русия не само продължава да нарушава суверенитета на Украйна със своята непредизвикана агресия, но също така ескалира атаките си, нанасяйки удари срещу цивилни и населени места“, добавя Йелън.

Отделно, САЩ се фокусират и върху базираната в Москва група Serniya Engineering, за която Вашингтон твърди, че е в центъра на мрежа за обществени поръчки от няколко държави, предназначена "да прикрие крайните потребители на руските военни и разузнавателни агенции, които разчитат на критични западни технологии".

Европейският съюз (ЕС) и Япония вече наложиха ограничения за износ на компанията Serniya Engineering, докато Обединеното кралство ще наложи свои собствени санкции на тази компания, посочиха от САЩ.

Като част от новите санкции САЩ посочиха и 13 допълнителни руски лица, повечето от които свързани с компанията Serniya.

Все още съществуват големи пробойни в стената от санкции, изградена от Запада в началото на руската инвазия. Bloomberg съобщи в сряда, че половината от 20-те най-богати хора в Русия не са санкционирани, което означава, че страната разполага с мощни милиардери, които могат да оперират по целия свят без законови ограничения. Изглежда, че тези лица не са били обект и на последните санкции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
Gocho
преди 2 години
Тоя 1-ви април ще го запомнят добре западнярите Путин такава шутка ми удари че ги завъртя на 180 градуса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 2 години
Русия и чипове? Я пак?! Вие сериозно ли...? ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
А така-а сега продължавайте руснаци, да водите завоевателна война в Украйна- да ви е сладко и ''кримнаш'', и ''украйнанаша''- когато за пореден път се възбудите от кадри на руски бомбардировки над невинните цивилни украински граждани в Украйна, нека настоящата статия да ви връща в реалността и да ви отрезвява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още