IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия оферира с голяма отстъпка петрол на Индия, за да държи стабилни доставките

Въпросът ще бъде обсъден по време на двудневната визита на руския външен министър Сергей Лавров в Индия

18:37 | 31.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Москва предлага на Индия големи отстъпки при директна продажба на петрол, тъй като нарастващият международен натиск срещу Русия намалява апетита за нейните барели сред купувачите, съобщава Bloomberg, цитирайки източници, запознати с темата.

Русия, която е засегната от санкциите на Запада, предлага своя водещ петролен бенчмарк Urals на Индия с отстъпка от до 35 долара за барел от цените преди началото на войната в Украйна, за да накара южноазиатската страна да увеличи покупките.

Международният водещ сорт Брент поскъпна с около 10 долара от началото на руската инвазия в Украйна, което предполага още по-голямо намаление на руските барели спрямо сегашните цени. 

Русия се стреми да склони Индия да закупи 15 милиона барела, договорени за тази година, като това ще бъде само началото на по-дълга серия от достави, посочват източниците, добавяйки, че преговорите се водят на правителствено ниво.

Вторият по големина вносител на петрол в Азия е сред малкото страни, които удвояват покупките на руски петрол, противопоставяйки се на международния натиск срещу Москва и санкциите, наложени от развитите икономики. Руските барели текат към Азия в по-големи обеми, тъй като купувачите в Европа и САЩ избягват доставките след нахлуването на руските военни сили в Украйна. Индия и Китай са основните купувачи на руското „черно злато“.

Москва също така предлага плащания, деноминирани в рупии и рубли, използвайки руската система SPFS, еквивалентна на глобалната SWIFT, което може да направи търговията по-привлекателна за Индия, според източниците. Все още не е взето окончателно решение и въпросът вероятно ще бъде обсъден по време на двудневното посещение на руския външен министър Сергей Лавров в Индия тази седмица.

Очаква се компаниите зад евентуалното споразумение да бъдат „Роснефт“ и най-голямата рафинираща компания в Индия Indian Oil Corp., които разполагат със срочен договор за около 15 млн. барела годишно.

Не е ясно каква ще бъде горната граница на покупката.

Този договор има допълнителна клауза, според която Indian Oil ще купува само когато е изгодно, изтъкват източниците.

„Доставките на руски петрол в Индия остават малки от много, много години“, коментира Вандана Хари, основател на консултантската фирма Vanda Insights. "Така че рафинериите не са конфигурирани да купуват много руски петрол“, добавя той.

Двете страни проучват възможността петролните доставки да се извършват през руското пристанище Владивосток, за да се избегнат препятствията при корабоплаването от Балтийско море в западната част на Русия. Оттам петролните пратки могат да достигнат до рафинериите на източното крайбрежие на Индия за по-малко от 20 дни, според източниците.

В същото време индийското правителство настоява Русия да увеличи вноса на лекарства, инженерни стоки и химикали, произведени в Индия, за да се намали търговският дефицит, създаден заради покупките на петрол и оръжия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още