IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски: Дойде време за смислени разговори с Москва

Украйна временно е загубила достъп до Азовско море, съобщиха от министерството на отбраната

09:31 | 19.03.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Във видеообръщение, разпространено в ранните часове в събота, украинският президент Володимир Зеленски призова за всеобхватни мирни разговори с Москва и предупреди, че в противен случай Русия ще се нуждае от поколения, за да се възстанови от загубите, претърпени по време на войната, съобщи БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Зеленски каза, че Украйна винаги е предлагала решения за мира и е искала смислени и честни преговори без отлагане.

"Искам всички сега да ме чуят, особено в Москва. Настъпи моментът за среща, време е да говорим", заяви той.

"Дойде време да възстановим териториалната цялост и справедливостта за Украйна. В противен случай загубите на Русия ще бъдат такива, че ще са нужни няколко поколения да се възстанови", каза украинският президент.

Двете страни провеждат разговори от седмици без признаци за пробив.

Зеленски каза, че руските сили умишлено блокират хуманитарните доставки за градовете, подложени на атаки. "Това е умишлена тактика (...) Това е военно престъпление и те ще отговарят за него, сто процента", заяви Зеленски.

Той каза, че няма информация колко са загиналите след удара срещу театъра в Мариупол, където стотици хора бяха потърсили убежище. Досега са спасени повече от 130 души, съобщи Зеленски.

Украинският президент коментира и появата на руския си колега Владимир Путин на московски стадион, съобщи ДПА. Това стана ден след като Путин похвали "специалната военна операция" в Украйна като "героична" мисия на руската армия по време на патриотичен митинг на московския стадион "Лужники" пред десетки хиляди ликуващи руснаци.

100 хил. души пред стадиона заедно с 95 хил. на самата арена отговарят приблизително на броя на руските войници, които са влезли в Украйна, заяви Зеленски в събота сутринта във видеопослание.

Достъп до Азовско море

Междувременно стана ясно, че въоръжените сили на Украйна "временно" са загубили достъп до Азовско море на фона на стягането на руската примка окото важното пристанище Мариупол.

"Окупаторите постигнаха частичен успех в Донецкия оперативен район и временно лишиха Украйна от достъп до Азовско море", се казва в съобщение на украинското министерство на отбраната.

В информацията не се уточнява дали украинските сили са си възвърнали достъпа до морето.

В петък Русия съобщи, че силите й "затягат примката" около Мариупол, където според оценките 80 процента от жилищата са засегнати, а около 1000 души е възможно да са все още затрупани в импровизирано бомбоубежище под разрушения от обстрела театър.

Мариупол заема стратегическо място на брега на Азовско море и е цел на руската инвазия още от началото й на 24 февруари.

Градът се намира на пътя между анексирания от Русия Кримски полуостров на запад и Донецка област на изток, която частично се контролира от проруските сепаратисти. Още на 1 март Русия обяви, че е отрязала достъпа на украинските въоръжени сили до Азовско море.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Достъпът до Азовско море го загубихте завинаги, освен ако Русия не е милостива при преговорите. Спасените от бомбоубежището под театърът разказват неща, които хич няма да се харесат на света... а именно, че укpoпите са минирали сградата !!! Ти ли ще говориш за "загуби на Русия", жaлък пaляк? Държавата ти е срината... заради тебе !!! И Путин няма да преговаря с тебе, но ще иска само да подпишеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 5
redcretin
преди 2 години
Стой си в гащите, ако САЩ влязат във война - ти първи ще разбереш като жител на държава на фронтовата линия :)*** недъгаво човече на дългата празна маса е ясно кое е и какво прави, за щастие ускори разпада на Рашастан до племена с юрти :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 4
крас
преди 2 години
КОЙ СИ ТИ , ЧЕ ДА ПРЕТОВАРЯТ С ТЕБЕ БЕ ***?!! В Украйна войната е между АМЕРИКАНСКИТЕ КОСМИЧЕСКИ ВОЙСКИ , наблюдаващи и УПРАВЛЯВАЩИ високоточните оръжия разположени в съседните на Украйна държави и руската армия!!! ВОЙНАТА Е САЩ - РУСИЯ!!!! С идиотското си говорене, Зеленски приписва успехите на американците за успехи на украинската армия , като в резултат на тава наказват с обстрел украинските градове!!! ТОЗИ Е ЗАВЪРШЕН *** , КОЙТО СИ ВЪОБРАЗЯВА, ЧЕ ОТ НЕГО ЗАВИСИ НЕЩО!!! Украйна се е превърнала в учебен полигон на американско и руско оръжие!!!! Отнасят го нещастните хорица!!! Това тъпо, дребно и недъгаво човече ЗЕЛЕНСКИ , трябва част по скоро да изчезне от екрана. ДОКАТО ВОЮВАЩИТЕ САЩ И РУСИЯ НЕ СЕ РАЗБЕРАТ , ТАЗИ НЕЩАСТНА УКРАИНСКА ЗЕМЯ ЩЕ БЪДЕ ИЗПЕПЕЛЯВАНА ОТ ВАРВАРИТЕ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
Petar2015
преди 2 години
Събуди се Зеленски - руснаците не искат да ти завладеят държавата. Искат да махнат теб от власт. Колкото повече се вкопчваш в нея, толкова повече удължаваш агонията на народа си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 2 години
Да, сега е времето Путин да спасява кожляка. След седмица украинската армия влиза в Москва и ще е късно . . .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
Gocho
преди 2 години
Доиде време да хвърляш кърпата и да Фащаш някъде да се криеш ,че пипнат ли тия от източна Украйна дето ги държахте заложници ,сам знаеш какво те чака ,не ми се вярва да си оглупял толкова да си правиш илюзии още
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
serafima
преди 2 години
"Зеленски каза, че Украйна винаги е предлагала решения за мира и е искала смислени и честни преговори без отлагане." Това просто не е вярно, Зеленски. Ти го изричаш, защото си актьор и лесно влизаш в подадената ти от Запад роля. (1) Трябва да се спазват Минските споразумения, което вие не правите; (2) Трябваше да обясните и признаете мъченията върху хората, като пожара в профсъюзния дом в Одеса, ваденето на очи на живи руски войници с лъжици, наскоро закован на кол руски войник и запален, ТИ наричаш населението в Донецк и Луганск ОРГАНИЗМИ - а ТИ какво си?; (3) Да признаете, че Крим е руски и НЕ СИ ЗАТВАРЯТЕ очите като западняците за Северен Кипър - просто завладян един ден през 1974 г. и до днес от турски войски, или Босна - отделена чрез война и много бомбардировки над бивша Югославия при ПЪЛНОТО безучастие на ЕС!!! ПОМНИМ! В Крим беше проведен референдум и НЕ ЗНАЕМ ЕДИН наблюдател, непризнал провеждането му. (4) И моят голям въпрос - защо след като получавате толкова много пари от Запад, както се твърди, сте толкова все още бедна държава, а в момента идват твърде състоятелни бежанци с Порше), на които скромната ни страна трябва и ще отделя по 40 лева на ден???? Някаква ирония, показваща невероятна корупция и желание на Запад да използват Украйна и ТЕБЕ за СВОИ ЦЕЛИ, а не за истински прогрес. Жалко, че украинците не съзнават това, както се вижда. И ти ще си отидеш по реда. ЖАЛКО за УКРАЙНА. Жалко за Източна Европа, в която РЪЧКАТ западняците, за да има разруха и войни, но не ходят на своя територия да се бият.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още