IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия отказа да се съобрази с решението на Международния съд да спре войната

Решението бе взето в резултат на жалба, подадена от Украйна

09:50 | 18.03.22 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Русия е отхвърлила решението на Международния съд на ООН в Хага, според което трябва да спре всички военни действия в Украйна, съобщава EurActiv, позовавайки се руската държавна информационна агенция ТАСС.

В сряда Международният съд отсъди, че Русия трябва незабавно да спре всички военни действия в съседна Украйна. Решението бе взето в резултат на жалба, подадена от Украйна.

„Не, няма да можем да вземе това решение под внимание. Международният съд има такова понятие като съгласие на страните. Тук съгласие няма“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков на ежедневния си брифинг в четвъртък в Москва.

Украйна по-рано подаде жалба пред съда, твърдейки, че обвиненията на Русия за геноцид в Украйна са фалшиви.

Украинският президент Володимир Зеленски поиска от съда да отсъди, че Русия „няма правна база, за да предприеме действия във или срещу Украйна, за да предотврати или накаже геноцид“.

Според Песков Русия не може да вземе под внимание решението на Международния съд, тъй като Русия никога не е давала официално съгласието за процеса.

Конвенция срещу геноцида

Украйна подаде жалба срещу Русия относно „несъгласие“ по тълкуването, прилагането и изпълнението на Конвенцията срещу геноцида. В жалбата се твърди, че погрешните обвинения на Русия в геноцид в Украйна са били причината за инвазията и последвалата война.

Съдът се съгласи, че геноцид в Украйна няма с вот 13 срещу 2, като заместник-председателят Кирил Геворгян от Русия и китаецът Сюе Ханцин бяха единствените два гласа "против". Така съдът отсъди, че Русия „трябва незабавно да спре военните операции, които предприе на 24 февруари“.

Съдът казва още, че е „дълбоко“ загрижен за употребата на сила от Русия.

„Съдът е напълно запознат с мащаба на човешката трагедия, която се случва в Украйна. […] Съдът е дълбоко загрижен за употребата на сила от Руската федерация в Украйна, което повдига много сериозни въпроси от международното право“, заяви председателстващият съдия Джоан Донахю, когато започна да чете решението на съда относно временни мерки.

Съдиите добавиха, че Русия трябва да гарантира и, че други сили под неин контрол или подкрепени от Москва не трябва да продължават военната операция.

Съдът отбеляза, че Русия е избрала да се въздържи от устни изслушвания и производство, преди да изпрати официален документ, с които декларира, че съдът няма юрисдикция и иска от него да се „въздържа от посочване на временни мерки и да премахне делото от списъка си“.

Украинският президент Володимир Зеленски приветства решението на съда, но предупреди, че игнорирането му ще създаде още повече проблеми за Москва.

„Украйна спечели пълна победа в делото си срещу Русия в Международния съд. Съдът нареди незабавно да бъде спряна инвазията. Решението е обвързващо съгласно международното право. Русия трябва незабавно да се съобрази с него. Пренебрегването на решението ще изолира Русия още повече“, написа Зеленски в Twitter.

Макар че решението на съда е обвързващо, в действителност обаче липсват каквито и да е реални средства за прилагането му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 3
Alex Silver
преди 2 години
Ето затова съденето на нацистките военни престъпници ще бъде в съд на победителите, а не в някаква говорилня, която е под попечителството на Чичо Сам и съдружие. Ф.А.Шт. използват навсякъде своята тайфа от васали в натото и еса, за да си пробутват своите виждания. В ООН цялата натовска тайфа трябва да има ЕДИН глас. Точка по въпроса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 3
Gocho
преди 2 години
Е ,тогава международният съд ще се съобрази с Русия и по конкретно с Путин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
alex8712
преди 2 години
Уважаема редакция, въпросното село се провежда в Международния съд на ООН в Хага, а не в Международния наказателен съд в Хага; разликата е съществена...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Petar2015
преди 2 години
Каква е ползата от съд, чиито решения са пожелателни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още