IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчаянието на украинците в Мариупол расте, докато Русия се опитва да го превземе

Москва отрича да е атакувала театър, приютил стотици цивилни, докато спасителите издирват оцелели

07:38 | 18.03.22 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/OLEG PETRASYUK</em></p>

Снимка: EPA/OLEG PETRASYUK

Спасители продължават да претърсват отломките на бомбардирания театър в Мариупол, където стотици украински цивилни са потърсили убежище, докато руските сили продължават да обстрелват южния пристанищен град и други градски райони в страната.

Входът към бомбоубежището под театъра в Мариупол е бил блокиран, когато сградата частично се е срутила от руски въздушен удар късно вечерта в сряда, заяви Павло Кириленко, ръководител на военната администрация в източната област Донецк. Бившият губернатор Сергий Тарута заяви в четвъртък, че убежището е останало непокътнато и има оцелели.

В среднощна реч украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че умишлено е атакувала театъра, и добави, че броят на жертвите все още е неизвестен. Министерството на отбраната на Русия отрече нейните сили да са извършили въздушен удар по театъра.

В четвъртък Зеленски говори и пред германския парламент, като това беше последният му призив към западните правителства за повече подкрепа, докато европейските страни обмислят изпращането на повече военно оборудване на Киев.

Във Вашингтон Камарата на представителите прие закон за прекратяване на нормалните търговски връзки с Русия заради нахлуването ѝ в Украйна, а президентът на САЩ Джо Байдън трябваше да разговаря с китайския лидер Си Дзинпин в петък, докато САЩ работят за възпиране на Пекин от по-дълбоко участие на Москва във военните ѝ усилия.

„Смятаме, че Китай в частност е длъжен да използва влиянието си... за да защитава международните правила и принципи, които изповядва, че подкрепя", заяви държавният секретар Антъни Блинкен в четвъртък.

„Вместо това се опасяваме, че Китай се движи в противоположна посока, като отказва да осъди тази агресия, докато се опитва да се представи за неутрален арбитър", каза Блинкен и добави, че САЩ са обезпокоени, че Пекин обмисля „пряко да подпомогне Русия с военно оборудване, което да използва в Украйна".

От седмици Мариупол е обект на безмилостен обстрел от страна на руските сили, които се опитват да напреднат по южното крайбрежие на Украйна. Русия отдавна желае Мариупол заради стратегическото му местоположение на около 55 километра западно от руската граница на Азовско море. Контролирането на ивицата земя от Мариупол до Крим би облекчило логистичните усложнения на Москва при снабдяването и администрирането на полуострова, който тя анексира през 2014 г., и би затвърдило хватката ѝ върху южното крайбрежие на Украйна и експортната икономика.

Жител на Мариупол, който е избягал от града, разказва пред украинската телевизия, че преди бомбардировката в театъра е имало повече от 1000 души, които са се укривали в подземен бункер, в основната зала и на сцената.

„Той беше символ на града", казва пред WSJ Николай Осиченко, изпълнителен директор на Мариуполската телевизия, един от трите градски канала, който вече не се излъчва, а офисите му са разрушени от последните обстрели. „Той показаше, че градът не е само град на металургични инженери, но и град на хора, които освен че са трудещи се, не са чужди и на изкуството“.

Хората, които са намерили убежище в сградата, са предимно тези, които са загубили домовете си при руските бомбардировки на града, казва Осиченко.

„Хората са напуснали къщите си и са се насочили към драматичния театър, защото не е имало къде другаде да живеят", каза той. „С всеки изминал ден те ставаха все повече и повече“.

Други жители посещавали кухнята в мазето на театъра, за да се хранят с продоволствена храна. Там не е имало електричество.

През последните дни жителите събирали камъни и с тях изписвали думата „деца" на руски език на земята в близост до театъра, сигнализирайки на въздушните самолети за присъствието си в сградата.

На други места в Украйна също имаше засилени бойни действия. Голям пазар в Харков е бил обхванат от пламъци, след като е бил ударен по време на руски удар, а няколко души, включително американски учител, са били убити при обстрел в Чернигов, съобщи местен служител в четвъртък.

Междувременно говорител на руското министерство на отбраната заяви, че през изминалото денонощие въоръжените сили на страната са унищожили 46 украински военни обекта, сред които зенитна система С-300, оръжеен склад в западния град Ровно и три безпилотни летателни апарата "Байрактар".

Заместник-кметът на Мариупол Серхий Орлов заяви, че 80-90% от града са разрушени, а в него няма електричество и течаща вода. Жителите са прибягнали до топене на сняг, събиране на вода от локви и източване на радиатори, за да пият, каза той.

Според Кириленко, началник на регионалната военна администрация, руските сили са затворили и няколкостотин души в болница в Мариупол. Конвой с храна, вода и лекарства, предназначен за града, е задържан от няколко дни от руските сили край Бердянск, югозападно от Мариупол. Усилията за организиране на евакуация на цивилни от града също се провалиха, но няколко хиляди души успяха да се измъкнат със собствените си автомобили тази седмица.

„Бяхме обикновен, мирен град, а те ни превърнаха в ад", казва Николай Трофименко, ръководител на Мариуполския държавен университет, който напусна града във вторник.

В началото на инвазията, започнала на 24 февруари, комуникациите към и от Мариупол бяха прекъснати, което остави жителите без информация за хода на войната. Те ядяха малко, за да може храната, която бяха натрупали, да стигне за по-дълго време, каза той.

Когато в края на февруари токът прекъснал, те извадили храната от хладилника и я поставили на открито, а месото оваляли в сол, за да не се развали. Готвели на открито на огън и се криели, когато чували свистенето на приближаващата артилерия.

До третата седмица децата се научиха да различават звуците на различните оръжия и откъде се стреля. „Станаха експерти", казва Трофименко.

Градската управа е изкопала в парка ровове, в които хората да погребват мъртвите.

Преди бомбардировката на театъра в Мариупол съветник на кмета заяви, че броят на жертвите в града е значително по-висок от официално потвърдените 2357 души, като се доближава до 20 000.

„В момента е невъзможно да се определи точният брой на жертвите", каза Петро Андрюшченко. Оцелелите са натъпкани в мазета без храна и пият вода от канализацията, добави той.

Телата лежат на улицата, а тежкият обстрел е попречил на жителите да ги погребат, каза той. „Смъртта е навсякъде".

Около 20 000 души са успели сами да избягат от Мариупол във вторник, каза Зеленски. По данни на ООН повече от три милиона души са избягали от Украйна от началото на войната.

38-годишният Едгар Геварджиян се опитал да убеди семейството си да напусне Мариупол дни преди инвазията, но те отказали. Отначало бомбардировките бяха спорадични, но със засилването им паническото купуване изпразни рафтовете в магазините за хранителни стоки, разказва той.

С нарастването на отчаянието парите губят стойността си. Семейството се е нуждаело  от още бензин, но единствената валута, за която можеше да се разменя, са цигарите, които Геварджиян няма. Вместо това той се опитал да размени пет бутилки скъп коняк, но никой не пожелал да размени алкохол за бензин.

В крайна сметка Геварджиян намерил човек, който проникнал в един магазин и се сдобил с голямо количество цигари, част от които бил готов да размени за коняка. С цигарите той успял да се сдобие с 25 литра бензин. Когато други жители на града проникнали в бензиностанция, той успял да размени още цигари за още 20 литра бензин.

Във вторник Геварджиян се присъединил към конвой от автомобили заедно със съпругата си и двете си деца и избягал от града.

Двата големи стоманодобивни завода, "Азовстал" и "Илич", доминират в Мариупол и са индустриална награда за нахлуващите сили. Преди Русия да въведе военноморска блокада през миналия месец, пристанището на Мариупол обработваше износа на тази стомана заедно с други продукти, предимно зърно и глина.

Русия и нейните марионетни сили от така наречената Донецка народна република превзеха Мариупол за кратко през 2014 г., преди украинските военни да си го върнат. През осемте години оттогава градът е притиснат между Русия на изток и фронтовата линия на войната в Донбас на по-малко от 10 мили на север, което влошава положението на Москва.

След сътресенията през 2014 г. драматичният театър на Мариупол, чиято фасада е украсена с маски, възобнови редовните музикални и театрални представления, както и церемониите по дипломиране в Мариуполския държавен университет, помагайки на жителите да възобновят живота си въпреки постоянната заплаха от война.

Бомбардировката на театъра беше извършена, след като във виртуално обръщение към членовете на Конгреса Зеленски настоя САЩ да предоставят повече оръжия и да засилят икономическия натиск върху Русия. Зеленски се обърна към германския парламент в четвъртък, като заяви, че страната трябва да поеме водеща роля в подпомагането на Украйна, след като години наред е подкрепяла режима на руския президент Владимир Путин чрез търговия. Наред с други инициативи, Германия трябва да създаде въздушен транспорт за хуманитарна помощ за страната му, каза той.

Призивите на Зеленски последваха подобни към Европейския съюз, Камарата на общините на Обединеното кралство и парламента на Канада.

Словакия се съгласи да изпрати на Украйна система за противовъздушна отбрана С-300, ако получи като замяна ракетна батарея Patriot, заяви високопоставен словашки служител. С-300 е ракетна батарея съветски дизайн, създадена за прехващане на входящи ракети и унищожаване на реактивни изтребители. По-късно Германия заяви, че ще изпрати системи Patriot на Словакия.

Изпращането на подобна система в страната би било стъпка напред в усилията на съюзниците от НАТО да помогнат на Украйна да сваля от небето руските военни самолети и ракети.

Руските сили все по-често прибягват до бомбардиране на жилищни райони и гражданска инфраструктура в опит да сломят украинската съпротива. Повече от 100 деца са били убити през трите седмици на конфликта, заяви главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова преди бомбардировката на театъра в Мариупол.

Венедиктова се срещна в сряда с Карим Хан, прокурор на Международния наказателен съд, който започна разследване на евентуални военни престъпления в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

20
rate up comment 3 rate down comment 1
valentino29
преди 2 години
Не познвате нацистите,какво ще кажете за горенето на книги от нацистите по времето на Хитлер ,концлагерите нещо говорят ли ви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 2
valentino29
преди 2 години
Ако се върнете още малко по назад във времето ,може и да стигнете до първо действие ,да подскажа ,едни курабиики.!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 4
genchobul
преди 2 години
Никоя пиеса не започва от четвъртото действие. Цялата драма в Украйна днес има предистория. Много хора искат да я забравим, да се направим, че всичко започва от края на февруари, но не е така. Напълно си прав. Всичко започна през 2014 когато Русия анексира Крим и чрез подстрекателство бяха откъснати територии от Украйна; Донецката и Луганската народна република. Признавам че след това сигурно са вършени жестокости от украински патриоти, но за всичко е виновен Путин, а ти си част от неговата пропаганда. Защо не алармира тогава преди 8 години, а сега и то само за да оправдаеш войната на Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 5
georgi_shum
преди 2 години
Хахаха, тия глупости на Симов вече и в клуба на БСП не вървят :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 5
georgi_shum
преди 2 години
Ти мани това, то беше ясно. Ама гледам сега в телеграм украйнци отварят разбит БТР, там раница на руски военен медик. Вътре - бинт с дата на производство 1983г антисептици и обезболяващи с надпис сделано в Ссср :) И вече бая подобни клипове има, как полевите им хранителни пакети са с изтекла годност от преди 7 г., с медицински изделия от преди 30-40г. И на 10% да е вярно това.. Сметни за каква некадърност и кражби става въпрос. И в каква измислена паралелна реалност държат джуджето в Кремъл..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 3
многодобре
преди 2 години
Автор: Александър Симов, фейсбук - "I stand with Ukraine" (Подкрепям Украйна). Виждам този надпис навсякъде из виртуалното пространство. Сложили са си го държавни лидери, политически фигури, рок звезди, поп певици, манекенки, даже порно актриси. Сигурно е нормално. Естествен човешки инстинкт е да си на страната на слабите и страдащите. Това важи и за мен. Вярвам в това, че страната ни трябва да помогне на всеки украинец, който потърси помощ и закрила.Но никога, ама никога, наистина никога не бих написал "I stand with Ukraine". И за да ви обясня причината, ще се върна осем години назад. Няма да забравя септември 2014 г. Бях част от група наблюдатели, които посетиха Донбас след първото примирие. Спомням си времето - ветровито, дъждовно, мрачно. Заведоха ни до село Нижня Кринка, на около половин час път с кола от Донецк. И там с очите си видях нещо, за което нищо в живота ми не ме беше подготвило - масов гроб. Кървавото наследство на украинския неонацистки батальон "Айдар", безчинствал по тези краища, опиянен от жестокост и ненавист. От гроба бяха извадени телата на 11 души. Всички брутално екзекутирани с вързани зад гърба ръце. Психопатите от "Айдар" обикаляли из селото, за да търсят всички гласували на референдума за автономия на Донбас. След това ги пребили. Пребили ги още един път. Гаврили се с тях. Най-накрая ги разстреляли.На мястото на инцидента се появи майката на една от жертвите. Млада жена на около 40 години, но с напълно побелели коси. Един от разстреляните се оказа нейният 20-годишен син. Жената не спря да плаче. И, да, може да звучи сантиментално, но вече 8 години не мога да изтрия плачещата майка от паметта си.Това беше общото усещане в Донбас тогава - тъга и много гняв. Кървавата следа на "Айдар" завинаги бе отсякла принадлежността на тези хора към Украйна. Те с очите си бяха видели най-страшното - как собствената им държава праща срещу тях банда от неонацистки психопати, които да ги избиват като животни. И тогава станах свидетел на величава трансформация - как и защо обикновения човек иска да хване оръжие и да промени историята. Как човек завинаги се отказва от въобразеното си отечество, като разбере, че то е подменено. Тези хора в Донбас искаха да воюват. Не искаха повече да чуят за Украйна. И осем години живяха в неспираща война. А за тази война, за това морално, политическо и нечовешко престъпление светът остана глух и сляп. Все едно там не избиваха хора. Все едно там нямаше геноцид. Все едно там нямаше военни престъпления.Никоя пиеса не започва от четвъртото действие. Цялата драма в Украйна днес има предистория. Много хора искат да я забравим, да се направим, че всичко започва от края на февруари, но не е така. Кървавите отпечатъци са местопрестъплението.Битката срещу Донбас продължава и днес.Всички нормални хора бяха разтресени от новината за зловещото престъпление на украинската армия, която удари с касетъчна бомба центъра на Донецк. Там, където няма военни или граждански обекти. Само обикновени хора. Само неправилни украинци. И българските медии мълчаха позорно за това престъпление. Защото то ясно показва лицето на украинската власт. Това е фашизъм, който отгледахме в мълчание.Заради това не мога да "stand with Ukraine". Виждал съм какво прави Украйна със своите граждани.И никога няма да го забравя."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 2 години
знаех че *** нямат никакви модерни оръжия и че всичко е на анимациони филми, но чак такъв провал определено не очаквах... кога ли ще се откаже Късия, дали на 20К жертва или на 30К ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 4
Oбичам България
преди 2 години
Обясни моля те като по-високо рубло-платен, как за няколко седмици руската армия убива безспир нацисти, а украинците единственото убиват цивилните си, ползват ги за жив щит, унищожават си културно наследство, спират газ, ток и вода на съграждани, за да се предадат по-лесно на Русия ... човек да се чуди защо не свършва още тази освободителна операция :?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 3
SnaGi
преди 2 години
Събрали се 3мата *** на раздумка. Разговора им върви, нивото им е еднакво ниско. Четат се само лесно достъпни и тиражирани по 100 пъти неща. Липсва каквато и да е обективност и дълбочина за случващото се, четат се само 3 онлайн вестника на български. Нормална сцена от българското ежедневие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
Целият свят разбра, че русия е един обикновен бантустан. Народ без идея, цел и най-важното живец. Изморени и отчаяни хора, наясно със своята съдба. А тя се състои в това да служат вярно и безропотно на един изпаднал в амок "лидер". До кога?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още