IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна предприе контраофанзива, за да отблъсне руснаците от Киев и ключови градове

При удар по силите на Москва в Херсон са унищожени хеликоптери, руските бомбардировки продължават, а Зеленски иска от Конгреса още оръжия

08:11 | 17.03.22 г. 37
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;&nbsp;EPA/Andrzej Lange POLAND OUT</em></p>

Снимка:  EPA/Andrzej Lange POLAND OUT

Украйна съобщи, че нейните военни са започнали контраофанзива в столицата Киев и други ключови градове, а президентът Володимир Зеленски призова Конгреса на САЩ да предостави повече оръжия и да увеличи икономическия натиск върху Русия.

През нощта в центъра на Киев отекваха ударите на далечен обстрел, а украинските сили изглежда контраатакуваха в отдалечените градове Ирпин, Буча и Хостомел, които бяха сериозно разрушени в продължение на седмици на улични боеве и артилерийски обстрел. В сряда градът и околният регион бяха подложени на целодневен комендантски час, пише The Wall Street Journal.

Украинските сили също така заявиха, че продължават настъплението си южно и източно от южното пристанище Николаев, като се придвижват в посока Херсон - единствената украинска регионална столица, окупирана от Русия от началото на войната на 24 февруари. Украйна съобщи, че е нанесла въздушен удар по летището в Херсон, което понастоящем е руска военновъздушна база, а сателитни снимки на пистата показаха седем унищожени или повредени руски хеликоптера, някои от които обхванати от пламъци. Киев също така заяви, че е свалил два руски самолета Су-30СМ над Черно море край Одеса.

Москва до голяма степен не коментира бойните загуби и заяви, че кампанията ѝ напредва.

Във виртуалното си обръщение към членовете на Конгреса в сряда Зеленски благодари на САЩ за подкрепата, която оказва на Украйна, докато се опитва да отблъсне руското нашествие, но добави: „В най-мрачния момент за нашата страна и за цяла Европа ви призовавам да направите повече“.

Той поднови призива си за създаване на забранена за полети зона над Украйна и добави, че при липса на такава стъпка - която Организацията на Северноатлантическия договор изключва - трябва да се предоставят повече оръжия. Той също така призова за налагане на допълнителни санкции на Русия. И помоли членовете на парламента да окажат натиск върху американските компании в техните райони да спрат да правят бизнес в Русия.

Президентът Байдън заяви в сряда, че САЩ ще изпратят допълнителни 800 млн. долара помощ за сигурността на Украйна, което прави общо 1 млрд. долара такава помощ за последната седмица.

„Ще дадем на Украйна оръжия, за да се бори и защитава през всички трудни дни, които предстоят", заяви Байдън в Белия дом.

Във видеообръщение късно в сряда Зеленски заяви, че е благодарен на САЩ за помощта, „но войната не свършва. Военните престъпления на Русия не спират". Той призова за повече санкции срещу Русия и за повече системи за противовъздушна отбрана, самолети, оръжия и боеприпаси. „Светът най-накрая трябва официално да признае, че Русия се е превърнала в терористична държава", каза той.

Призивът на Зеленски бе отправен в момент, когато жертвите сред цивилното население се увеличават в резултат на руските въздушни и артилерийски удари.

В обсадения южен пристанищен град Мариупол руска бомба разруши главния драматичен театър на града, където стотици жители се бяха укрили от обстрела, съобщиха градските власти. Бомбоубежището под театъра е блокирано от отломки, а градът все още не е преброил жертвите, казват служители.

В западния град Ривне властите увеличиха броя на жертвите на нападението срещу телевизионна кула по-рано тази седмица, като съобщиха, че са загинали 21 души, а в деня на нападението броят им бе 9.

Най-малко 10 души, стоящи на опашка пред пекарна в северния град Чернигов, са загинали, когато наблизо е паднал артилерийски снаряд, съобщиха украинските информационни служби. Акаунтът на посолството на САЩ в Twitter съобщи, че те са били убити от руските сили.

Прокурорът на Международния наказателен съд Карим Хан беше в Украйна с разследващ екип, който работи с украинските правоприлагащи органи за събиране на доказателства за военни престъпления.

Руският президент Владимир Путин заяви в сряда, че Москва не възнамерява да окупира Украйна и е готова да обсъди неутралния статут на страната по време на преговорите с Киев. Украинските преговарящи отхвърлиха такъв статут за страната си.

„Появата на руски войски в близост до Киев и други градове в Украйна не е свързана с намерението да се окупира тази страна", заяви Путин в телевизионно изказване преди среща с представители на правителството.

Той се опита да оправдае войната, като повтори опроверганите от Украйна и Запада твърдения, че Киев се стреми да се сдобие с ядрени и биологични оръжия.

„Просто не ни останаха никакви възможности за мирно разрешаване на проблемите, които възникват не по наша вина", заяви Путин, като добави, че всички цели на военната кампания ще бъдат постигнати. „Ние надеждно ще гарантираме сигурността на Русия и нашия народ", каза той.

Русия се стремеше към бързо превземане на Киев и в първите дни на войната нейните сили навлязоха дълбоко в украинската територия до покрайнините на града на север, запад и изток. Но тази офанзива се провали поради лошо планиране и логистика и неочаквано силна съпротива от страна на украинските сили, въоръжени с противотанкови и зенитни ракети, предоставени от Запада.

Контраофанзивата на украинските въоръжени сили „радикално променя разположението на страните", написа в Twitter Михайло Подоляк, съветник на украинския президент, който води преговори за евентуално прекратяване на огъня с Русия.

Късно в сряда от офиса на Зеленски съобщиха, че украинските сили са освободили кмета на южния град Мелитопол, който по-рано този месец беше отвлечен от офиса си от руски войници, които бяха сложили найлонова торба на главата му.

Според официални лица украинският натиск в други части на южната част на страната е обезличил някои от първите руски успехи на инвазията. Според областния управител Виталий Ким украинските войски са изтласкали руските сили далеч от регионалната столица Николаев, която те са заплашвали. В канала си в Telegram Ким заяви, че Николаев "ще бъде тилов град".

Кадри на украинските медии от последиците от удара по контролираното от Русия летище край Херсон показват редици от горящи руски военни камиони и осеяно с отломки летище. Подоляк, съветник на украинския президент, заяви, че има възможност за компромис въпреки „фундаменталните противоречия".

Основната област на напредък между двете страни е свързана с решаването на взаимните проблеми в областта на сигурността, заяви украински служител. Украйна, която е готова да признае, че членството в НАТО е малко вероятно в скоро време, обмисля да се откаже от него в замяна на обвързващи гаранции за сигурност от страна на западните си партньори и Русия, каза служителят. Това обаче е само една от точките в дневния ред, а възможностите за компромис по отношение на исканията на Русия Киев да признае анексирането на Крим от Москва през 2014 г. и самопровъзгласената независимост на подкрепяните от Русия Донецкa и Луганскa републики са нищожни.

„Не виждам пробив - на този етап и двете страни вярват, че могат да спечелят войната", каза служителят.

„Всяка война завършва със споразумение", каза Зеленски в нощно обръщение. „Както ми казаха, позициите в преговорите звучат по-реалистично. Все още обаче е необходимо време, за да може решенията да бъдат в интерес на Украйна".

В сряда руският външен министър Сергей Лавров заяви, че преговорите с Украйна не са лесни, но има признаци на компромис. Лавров, цитиран от руската държавна информационна агенция ТАСС, заяви, че двете страни са близо до постигане на съгласие по някои въпроси и че таи надежда, че това може да включва темата за неутралния статут на Украйна.

В сряда Кремъл заяви, че неутрален статут, подобен на този на Швеция или Австрия, би могъл да бъде модел за Украйна. Киев отхвърли тази идея, искайки ясни гаранции за сигурност.

Олексий Арестович, съветник на Зеленски, заяви в интервю за украински медии във вторник, че бойните действия в Украйна могат да спрат „сравнително скоро - т.е. след седмица или две", ако преговорите са успешни.

Арестович заяви, че Украйна настоява Русия да изтегли всичките си сили от страната и няма да признае анексирането на Крим от Русия или на подкрепяните от нея републики.

Той каза, че Путин все още може да се оттегли от инвазията, като обяви победа и каже на руснаците у дома, че на практика е демилитаризирал Украйна, като е унищожил военното ѝ оборудване. Стремежът на Украйна да се присъедини към НАТО, каза той, не е пречка, тъй като членовете на алианса не искат Украйна да се присъедини.

Речта на Зеленски пред Конгреса в сряда последва подобни призиви за международна подкрепа.

В неотдавнашни речи пред Европейския съюз, Камарата на общините във Великобритания и канадския парламент Зеленски настояваше за увеличаване на военната помощ и санкциите, като се позова на местната история и силата на глобалните съюзи на демократичните държави.

Във вторник лидерите на Полша, Чешката република и Словения заминаха за Киев и се срещнаха с Зеленски в знак на подкрепа за Украйна.

В четвъртък Зеленски ще направи обръщение към германския парламент, съобщи той на официалния си уебсайт.

Според украински официални лица оръжията, вече предоставени от САЩ и други страни, са били незаменими, за да могат украинските сили да отблъснат руските атаки и да удържат линията досега. Въпреки това, тъй като руските въздушни удари и ракети опустошават украинските градове, Киев моли за още, особено за оборудване, което да подсили противовъздушната отбрана на страната.

Откакто руските войски започнаха настъплението си преди три седмици, те завзеха територии в южната част на Украйна, но бяха спрени в околностите на Киев и на други места. Все по-често руските сили прибягват до бомбардиране на жилищни райони и гражданска инфраструктура в опит да сломят украинската съпротива.

Съветник на кмета на Мариупол заяви, че броят на жертвите в града е значително по-висок от официално потвърдените 2357 души, като се доближава до 20 000. „В момента е невъзможно да се определи точният брой на жертвите", каза Петро Андрюшченко.

Телата лежат на улицата, тъй като тежкият обстрел не позволява на жителите да ги погребат, каза той. „Смъртта е навсякъде."

Оцелелите са натъпкани в мазета без храна, пият вода от канализацията, каза Андрюшченко. Руските сили са затворили няколкостотин души в болница в Мариупол, твърди Павло Кириленко, ръководител на регионалната военна администрация в източната област Донецк.

Конвой с храна, вода и лекарства, предназначен за града, е задържан от няколко дни от руските сили край Бердянск. Около 20 000 души са успели да избягат от Мариупол със собствените си автомобили във вторник, каза Зеленски.

По данни на ООН повече от три милиона души са избягали от Украйна от началото на войната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

37
rate up comment 5 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Дори много се учудвам на тези които подкрепят Путин като нещата са елементарни. Колкото по дълго има война и Путин не отстъпва толкова по дълго ще има сакнции и цената за ВАС на тока и петрол/газ ще бъде НАГОРЕ защото санкции със или без България ще има и са неизбежни. Освен това колкото по дълго има война толкова повече хора ще умрат и от двете страни. Следвайки логиката си намирам,че: Императора, Гошо, Петьо, Ингров и още 1-2 искат да умрат повече хора и от двете страни и цената на бензина и тока да им е НАГОРЕ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 5 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Руснаците ти написах ,че нямат полезен ход. Всъщност най-полезния е да спрат да разрушават и убиват и да се приберат откъдето са дошли. Всички останали ходове дори превземането на Киев или други градове няма да доведат до нищо освен още убити и от двете страни още разрушения, още милиарди загуби на ден за Русия , още скъп бензин и енергия за нас (защото сме 90%) зависими. Да си преглъща егото и да се изтегля ! Никой не е побеждавал в партизанска война ! Путин не вижда ли ,че САЩ няма да вкарат 1 танк в Украйна просто предпочитат да затъва в блатото Путин. Кой го хлъзна така не знам !??!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 5 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Няма смисъл ***,вовата и още 1-2 не ги интересува България. Те са или тролчета или някой от руското посолство. Ето аз например съм енергийно независим. Нито САЩ нито Русия ме помпят :) Е не може ли България да бъде независима защото тя в момента е над 95% енергийно зависима от Русия ! Включвам и АЕЦ-а тук. Ресурсите се източват , да ! Но в посока към Русия :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 5 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
А НЕ ! Тук се обърка ! Ресурси имаме газ и петрол , но не ги черпим ! Защото трябва да купуваме руски. В момента над 90% от петрола и газа са руски. Ако можеш да сметнеш 2+2 ще разбереш кой има изгода да не копаме и да бъдем енерго независими. Тази опорка са те объркали нещо със сигурност :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 4 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
О не от какъв зор ?!?! Американците няма да пуснат свои войски в Украйна в никакъв смисъл. Защо да го правят като е много по добре да оставят Русия в блатото :) Също като в Афганистан преди 30 години. Те сами ще се прецакат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 4 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
А освен това колкото по дълго води война Русия толкова цената ти на петрола ще бъде по висока. Освен петрола и инфлацията и т.н. :) Така,че може да избереш страна много бързо :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 4 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
За Украйна е без значение 5 или 50 дни повече война те се борят за своята свобода. Но за Русия всеки ден е милиарди долари загуби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 3
Alex Silver
преди 2 години
Каквото и да фъфлят бандеролозите, руските войски в опрерацията към момента са около 100 хиляди. С тях съвместно воюват милициите на Донбас и Луганск, около 30 хиляди. Срещу тях в чувала са нацитата, които преди 20 дни бяха 140 хиляди. Сега са "по-малко". Еее, доста по-малко. И как със сили 1:1 успяха да завземат 30% от територията на Укрия? Според някои мнения, ВС на РФ още не са започнали офанзивата. Искат да бъде постигнато максимално евакуиране на мирното население от основните градове, които са опорни точки на нацсъпротивата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 4
sultan
преди 2 години
Брех, много боеспособна тази украинска армия! Гледам вече обръщат хода на военната операция, пардон войната. Нищо чудно след седмица да са обкръжили Москва, която не вярва на сълзи, но ще повярва в несломимия украински боен дух. Московското ръководство да се опомни и да иска примирие овреме, а украинският президент да получи звание генералисимус.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Статия пълна с укрoпски лъжи. Първо кметът на Мелиопуль не е "освободен" а е разменен зя няколко пленени руски войници. Второ - руснаците почти спряха да напредват, защото няма смисъл да го правят. Те не искат да завладяват и окупират украйна, а да се разправят с бандеро-нацистите и да свалят престъпното правителство. А последните оцелели сили на бандеро-нацистите са концентрирани в трите обсадени града и в чувалът в Донбас. Затова се съмнявам много за някакво контранастъпление, защото няма кой да го направи. Освен това - за такова нещо укрoпите трябва да излязат от дупките си, където се крият зад жени и деца и да се сбият гърди в гърди с руснаците, а те нямат тoпки за такова нещо. Трето - в Мариопуль руснаците не спират да напредват улица след улица и квартал след квартал и този град вероятно няма да издържи повече от 4-5 дни. Лъжливият му кмет всеки ден удесеторява броя на жертвите - от 2 000 станаха 20 000, до понеделник ще станат 2 милиона. ООН продължава да твърди, че цивилните жертви са под 1000. Ясно е, че ще са повече от тази цифра, но все пак не са стотици хиляди както тези лъжат. Въобще не мога да разбера как сайт с претенции, може да цитира укpoпска пропаганда. То вече и дойче зеле пуска статии, посветени на опровергаване на укpoпските фейкове. Юристът - внимавай - много е лесно да гониш хора от България, защото са на различно мнение от тебе. Явно си пишман юрист, щом не си чел Конституцията. А ако се стигне до гонене нз кой кого ще изгони, защото нормалните хора все още сме повече то бecните русoфоби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още