IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предизвикателството да работиш в екип по време на пандемия

В момента трябва да се инвестира повече отпреди във връзките между служителите на един бизнес, съветва Бернар Деуам, ментор и мотиватор

11:38 | 05.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Работата в екип, особено по време на пандемията, е голямо предизвикателство. "В момента трябва да се инвестира дори повече отпреди във връзките между служителите на един бизнес", заяви в "Bloomberg TV Bulgaria Интервю" експертът по човешко поведение Бернар Деуам.

Според него на всички континенти се подценява работата в екип, още повече, че в условията на пандемия се губи динамиката на живото общуване и тя "няма да се възстанови магически след вдигането на карантината".

Напрежението и дисбалансът ни провокират да се развиваме, заяви още Деуам.

Има четири оси на човешкото поведение: IQ - интелект, EQ - емоционален капацитет, PHQ - физическите възможности, и SQ - усет.

„Нашата стабилност зависи от тези оси на поведение. За да бъдем добре, трябва поне три от тях да са стабилни“, каза специалистът, чийто 25-годишен опит включва работа с над 15 хиляди лидери в Европа, Русия, Близкия изток, Азия и Африка.

Коучинг експертът посочи, че днес сме свързани със синия екран повече отвсякога и енергията, която излъчваме към останалите, е различна от живия контакт, който се замества от дигитален, и сме принудени да се адаптираме към това. Деуам е на мнение, че колкото повече развиваме тази способност, толкова „по-добри ще бъдем като хора и като лидери на екипи“.

"Имаме нужда от напрежение, защото то освобождава хормони като адреналин и тестостерон, които ни помагат да се представяме добре, но когато нямаме подкрепа, се отключва стресът, който е навсякъде – в спорта, в академичния свят, бизнеса", обясни коучинг експертът.

На въпрос на водещия дали е важно личното щастие за успеха ни в работата, Деуам заяви, че е важно да намираме щастието в баланса, но също така смята, че дисбалансът ни провокира да се развием.

„Важно е не да се фокусираме върху дисбаланса, а как да се справим с него“, съветва той.

Как се създават екипи и лидери на компании? Каква е ролята на менторството за бизнеса по време на криза? Как да си създадем позитивни емоции? Каква е разликата между менторството и психоанализата? Важно ли е личното щастие?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на рубриката "Bloomberg TV Bulgaria Интервю" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още