IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Airbus преговаря с възродената Jet Airways India за доставка на 50 самолета

Ако бъде финализирана, сделката може да достигне стойност от 5,5 млрд. долара

10:05 | 28.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската самолетостроителна компания Airbus SE вероятно ще си осигури поръчката на до 50 самолета на стойност до 5,5 млрд. долара от Jet Airways India Ltd., съобщава Bloomberg, цитирайки източници, запознати с темата. По този начин Airbus ще затвърди позицията си в най-бързо развиващия се авиационен пазар в света.

Преговорите се отнасят за реактивни самолети A320neo и A220, споделят източниците. Boeing Co. и Embraer SA също водят дискусии с индийския превозвач и не е взето окончателно решение. 

Въпреки че цената на подобна сделка при всички положения ще надхвърля 5 млрд. долара, при такива големи покупки отстъпките от страна на продавача са често срещана практика.

Говорител на Airbus каза, че концернът „винаги е в дискусии със съществуващи и потенциални клиенти, чието естество остава поверително“.

Jet Airways, някога най-голямата частна авиокомпания в Индия, се готви да се върне в небето. Jet Airways получи лиценза си за извършване на търговски полети миналия месец, след като компанията изпадна в несъстоятелност преди три години. Тогава правителството на Индия продаде мажоритарния си дял в затъналия в дългове превозвач. Продажбата беше част от спасителната програма, която имаше за цел да осигури на Jet Airways възможност за набиране на свеж капитал и външни инвестиции. В близкото минало Jet Airways India Ltd. беше една от трите най-големи авиокомпании в Индия. Тя е основана от бившия туристически агент Нареш Гоял в началото на 90-те години на миналия век, когато пада държавният монопол върху въздушните превози в страната.

Разрешителното за полети отразява трансформацията на Jet Airways в „нов аватар с ново финансиране, сменена собственост и ново управление“, изтъкват от компанията.

Миналата седмица Jet Airways покани бивши служители стюарди да се присъединят към нея. Компанията цели да се завърне с микс от първокласни и евтини услуги, заяви през април главният изпълнителен директор Санджив Капур. Тя ще предлага конфигурация от две класи, където на пътниците от бизнес класа ще се предлагат редица допълнителни услуги, включително безплатна храна, докато пасажерите в икономична класа ще плащат за храната и други услуги, изтъква Капур.

Новите собственици на Jet - базираният в Дубай бизнесмен с индийски произход Мурари Лал Джалан и Флориан Фрич, председател на базираната в Лондон консултантска фирма Kalrock Capital Management Ltd. - обещаха да инвестират до 120 млн. долара в начинанието, според Капур.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още