IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Aramco се спря на Lazard и Moelis за най-голямото IPO в света

Инвестиционните банки вече са започнали подготвителна работа по борсовия дебют на саудитския петролен гигант, съобщават запознати

17:48 | 20.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Саудитската петролна компания Saudi Aramco е избрала Lazard Ltd. и Moelis & Co. като съветници за втория опит за най-голямото в света първично публично предлагане (IPO). Това съобщават запознати с въпроса пред Bloomberg.

Бутиковите инвестиционни банки вече са започнали подготвителна работа по IPO-то на петролния гигант. Очаква се те да играят ключова роля, включително като изберат застрахователи и място на листването. Те също така работят и по гарантирането на това, че Aramco ще може да реализира очакванията за оценката си.

Изборът е добра новина най-вече за Lazard, която не бе сред съветниците на Aramco при първия опит за IPO. Първоначално петролният гигант работи с Evercore Inc. и Moelis, както и с HSBC Holdings Plc, JPMorgan Chase & Co. и Morgan Stanley.

Успешната работа на Lazard по мащабната продажба на облигации на Aramco по-рано тази година постави банката в изгодна позиция. Тя се постара да заслужи мястото си, след като през последните седмици изпрати някои от най-високопоставените си представители от Лондон, Париж и Хюстън да преговарят с ръководството на Aramco в Близкия изток, съобщи по-рано през седмицата Bloomberg. Lazard, ръководена от Кен Джейкъбс, по всяка вероятност ще замени някой от съветниците от първоначалния списък.

Aramco, която планира листване най-рано през 2020 г., все още смята да добави още банки към сделката. Източниците предупреждават, че не е взето окончателно решение и компанията пак би могла да промени мнението си.

Към момента на публикуване на материала от Moelis отказват да коментират въпроса, а представители на Lazard не са били открити.

„Saudi Aramco продължава да разглежда различни опции в процеса по IPO“, посочва компанията в изявление.

Саудитската компания изглежда готова да възнагради лоялните банки с позиции в листването, което може да набъбне до 100 млрд. долара.

Кен Молис, спечелил си прозвището „Арабския Кен“, беше един от малкото ръководители на западни банки, който присъства на знаковата инвестиционна среща на върха в Саудитска Арабия през октомври 2018 г. Тя беше бойкотирана от редица негови колеги заради убийството на журналиста Джамал Хашоги.

Плановете за IPO на саудитския петролен гигант бяха обявени за първи път през 2016 г. като ключова част от плана на страната „Визия 2030“ за модернизиране на саудитската икономика. Целта тогава бе листването да се осъществи през втората половина на 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още