Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Австралийски пенсионен фонд предупреждава за предстояща ниска възвръщаемост

От AustralianSuper посочват, че сегашният цикъл на икономически растеж скоро може да достигне своя край

Австралийски пенсионен фонд предупреждава за предстояща ниска възвръщаемост

Снимка: Ройтерс

Най-големият австралийски пенсионен фонд AustralianSuper предупреди инвеститорите да се подготвят за предстояща, макар и неопределена в бъдещето, ниска или дори негативна възвръщаемост, тъй като настоящият икономически цикъл наближава своя край, съобщава Bloomberg. 

Предупреждението, че „добрите времена“ няма да продължат вечно, беше направено от AustralianSuper, след като фондът регистрира своята 10-та поредна година на печалба. Възвръщаемостта от основния инвестиционен вариант достига 8,7% през годината, приключила на 30 юни.

Размерът на управляваните от фонда активи достига 160 млрд. австралийски долара (113 млрд. долара).

Слабата австралийска валута повишава възвръщаемостта на задграничните активи, докато инфраструктурата, жилищните пазари и книжата с фиксирана доходност регистрират добро представяне, посочва главният инвестиционен директор Марк Дилейни.

Въпреки това, „знаем, че в някакъв момент в бъдеще фондът ще изпита ниска или дори отрицателна възвръщаемост“, добавя Дилейни.

Още по темата

Предупреждението на AustralianSuper беше последвано от суверенния фонд на Сингапур, който потвърди дългогодишната си прогноза за намаляваща възвращаемост на фона на търговската война между САЩ и Китай, вероятността за твърд Brexit и завишените оценки на развитите пазари.

Австралийската централна банка понижи основните лихви до рекордно ниско ниво от 1% във вторник, за да се предпази от помрачената глобална действителност и да се опита да съживи забавящата се икономика и охладената инфлация.

Също така стана ясно, че AustralianSuper възнамерява да увеличи инвестициите в чуждестранните частни пазари в търсене на „премии за неликвидност“ за компенсиране на по-ниската очаквана възвращаемост на листнатите активи.

"Получавате премия за неликвидност, за да инвестирате в частните пазари", посочи Дилейни, цитиран от The Australian Financial Review.

За да изпълни стратегията, AustralianSuper разширява офиса си в Лондон и открива нови обекти в Ню Йорк.

"В среда с много ниски лихвени проценти инфраструктурата изглежда доста привлекателна," добавя още той.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Мехмед Юмер: Ердоган подлага на тест търпението на ЕС