IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийските власти проведоха мащабна операция срещу прането на пари

Конфискувани са пари, наркотици и активи за над половин милиард долара

13:17 | 23.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Австралийските власти проведоха мащабна операция срещу прането на пари

Мащабна операция срещу прането на пари е проведена в Австралия, а в рамките ѝ са конфискувани наркотици, пари и активи на стойност над половин млрд. долара.

Според местните власти това е най-успешната акция за последните 12 месеца. Тя е осъществена от специална работна група с кодовото име Eligo и със съдействието на международните правоприлагащи органи за борба с наркотиците.

Операцията е довела до повече от 100 ареста и разбиването на рискови престъпни организации.

Случилото се е пример как може да бъде нарушена организираната престъпност в Австралия, заяви Пол Жетович от Криминалната комисия в страната. По думите му парите, които са открити, са били предназначени да улеснят по-нататъшната престъпна дейност, включително трафика на наркотици.

Според Джон Шмид, изпълнителен директор на австралийския регулатор за пране на пари, престъпниците не познават граници. Той смята, че прането на пари е глобална заплаха и задачата на регулатора е да направи всичко възможно, за да предотврати подобни схеми.

За да се спре прането на пари от страна на престъпни групировки, управляващата Либерална коалиция в Австралия се готви да въведе по-строги закони. 

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още