IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсите в Латинска Америка се радват на най-добрия годишен старт от 31 г.

Инвеститорите се завръщат в Латинска Америка след последния изборен цикъл, който включваше 14 президентски вота в период от две години

13:00 | 17.01.19 г.
<p>
	Сградата на фондова борса в Сао Пауло, Бразилия<em>. Снимка: Ройтерс</em></p>

Сградата на фондова борса в Сао Пауло, Бразилия. Снимка: Ройтерс

Капиталовият пазар в Латинска Америка се радва на най-добрия старт на годината от поне 1988 г. насам, приближавайки се до бичи пазар, тъй като инвеститорите залагат, че икономическият растеж ще се засили, а новоизбраните правителства ще осъществят реформи, пише в свой анализ Bloomberg.

Индексът MSCI EM Latin America само до 15 януари е нараснал с 10%, като по този начин се представя по-добре от която да била друга година от близкото и по-далечното минало, включително спрямо въстановяването от 1988 г. от регионалната дългова криза. Така от дъното, което беше достигнато на 11 септември, до 15 януари повишението е в рамките на 20%, което дава началото на нов бичи тренд.

Инвеститорите се завръщат в Латинска Америка след последния изборен цикъл, който включваше 14 президентски вота в период от две години. Политическата стабилност в комбинация с очакванията за по-бърз икономически растеж от 2013 г. насам направиха региона магнит за инвеститорите с интерес към развиващите се пазари, които сериозно се разклатиха през миналата година под влиянието на разпродажби за 3,76 трлн. долара.

„На фона на предивикателствата на развиващите се пазари Латинска Америка е единственият регион, който би трябвало да се справи добре в сравнение с 2018 г.“, коментира Анжеза Кадили, икономист в Pictet Asset Management SA. Според нея изборите са довели до създаването на правителства готови да реформират публичния сектор и да стимулират икономиката чрез дългосрочни политики.

Индексът MSCI Emerging Markets, който е основният показател за представянето на активите на развиващите се пазари, е нараснал с 4,2% през тази година след годишен спад от 17%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още