IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цена на петрола от 70 долара за барел – точно зад ъгъла

ОПЕК може да се окаже значително "по-тежък" играч от САЩ при пазарните тенденции в световен мащаб, смятат от Barclays

20:30 | 05.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Петролните търговци са завладени от мечи настроения, обръщайки прекалено голямо внимание на туитовете на Доналд Тръмп, макроикономическата нестабилност и очаквания ръст на шистовия добив в САЩ, пише Ник Кънингам за Oilprice. 

„Смятаме, че по-критичните и бичи фактори при петролните цени и волатилността на петролните пазари в момента се преразглеждат“, споделят от Barclays в свой отчет от 3 март. Макар че съществуват много признаци, че световната икономика се забавя – слабите данни при продажбите и производството на автомобили в Китай, липсата на растеж в Европа и забавянето в ръста на брутния вътрешен продукт през четвъртото тримесечие на САЩ, търсенето на петрол се задържа стабилно.

Основният източник на несигурност на петролните пазари през тази година, според Barclays, е въпросът как Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) отговаря на политиката на САЩ. Това е особено трудно за прогнозиране, тъй като е невъзможно да се предвиди и процесът на вземане на решения от страна на Вашингтон.

Според редица анализатори именно ОПЕК и решенията на Рияд ще имат по-голяма тежест от тези на Доналд Тръмп.

„Запазваме значително нашата бича прогноза за цена от 70 долара за барел през тази година, но виждаме новите рискове, които могат да доведат до низходяща тенденция. Смятаме, че най-големият източник на несигурност за пазара не са САЩ, а ОПЕК и техният отговор спрямо политиката на Вашингтон“, споделят от Barclays.

Администрацията на Тръмп контролира чрез своите санкции около 2 млн. барела дневно от Венецуела и Иран. Тези обеми могат да бъдат освободени отново на пазара ако американският президент реши да прекрати наказателните мерки.

Увеличената тежест на Рияд в геополитическо и пазарно отношение може да наклони везните към саудитците и в крайна сметка да успеят да постигнат своята цел от балансиране на петролния пазар след големия спад в цените в края на изминалата година.

Подобрената икономическа перспектива също може да доведе до поскъпване на петрола, смята Кънингам.

Търсенето на петрол се запазва стабилно, така че опасенията за по-сериозно забавяне на икономиката могат да се окажат преувеличени, посочват от Barclays.

От друга страна много специалисти предвиждат забавяне на темпото на добив на американски шистов петрол, който ще продължи да достига рекордни нива, но значително по-бавно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още