Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Цената на тока в България е под средната в света

Най-евтино е електричеството в Либия, а най-скъпо - на Соломоновите острови, показва анализ на Cable.co.uk

Цената на тока в България е под средната в света

Снимка: Bloomberg LP

България се нарежда на 91-о място сред 230 държави по показателя цена на електроенергията и нивото у нас е под средното в света. Проучване на Cable.co.uk показва, че средната цена в страната ни в периода юни - ноември е 0,124 долара за киловатчас, като най-ниската цена е 0,069 долара, а най-високата - 0,15 долара. За сравнение, в света средната цена на електроенергията в този период е 0,165 долара за киловатчас.

За изготвянето на класацията са използвани данни за 3883 енергийни тарифи в 230 държави и на тази база се изчислява медианната цена за всяка една страна. От списъка са изключени само няколко държави и територии, сред които Еритрея, Туркменистан, Ватикана и Венецуела, за които анализаторите не са успели да намерят сигурна информация за цената на електроенергията.

Още по темата

Данните показват, че България е сред страните с най-скъпа електроенергия в Източна Европа. Средно в региона потребителите плащат 0,11 долара за киловатчас, като най-евтина е електроенергията в Сърбия (0,061 долара) и в Полша (0,07 долара), докато в Словения цената е 0,173 долара за киловатчас.

Най-евтината електроенергия в света се продава в Либия - едва 0,007 долара за киловатчас, следват Ангола (0,013 долара), Судан (0,014 долара) и Киргизстан (0,017 долара). Цената на тока в Либия е много силно подкрепена от държавни субсидии, а и страната е енергийно независима заради богатите си залежи на петрол и бързо развиващите се проекти за възобновяема енергия, отбелязват от компанията.

Като цяло страните с най-евтина електроенергия в света са тези, които имат достъп до евтин газ и петрол или разчитат на собствен добив на изкопаеми горива, както и държави с ограничено потребление на домакинствата, при които няма нужда от изграждането на скъпа инфраструктура.

На обратния полюс са пет островни държави, където и производството, и енергийните доставки са по-трудни. Най-високата цена за тока плащат потребителите на Соломоновите острови - 0,692 долара за киловатчас, следвани от Света Елена (0,612 долара), Вануату (0,591 долара), островите Кук (0,523 долара) и Микронезия (0,484 долара).

Проучванията показват още, че средната цена на електроенергията в Западна Европа е над средното за света - 0,194 долара за киловатчас. Най-евтин ток в този регион плащат в Норвегия (0,093 долара за киловатчас), а най-скъпо в Дания (0,35 долара за киловатчас) и Германия (0,32 долара).

Дания всъщност е не само страната с най-скъпа електроенергия в Европа, но заема и незавидната 217 позиция в света в класацията за най-евтина електроенергия на Cable.co.uk. Германия е 211.

Като цяло едни от най-ниските регионални цени на тока имат бившите социалистически републики - 0,049 долара, като в Русия средната цена е 0,05 долара за киловатчас, което ѝ отрежда 22 позиция в класацията за най-евтина електроенергия.

 

 

Източник: Cable.co.uk

Евтин е токът и в Южна Америка, където повечето страни разчитат основно на водните електроцентрали за производството.

Цената на тока в САЩ е сред най-ниските в Северна Америка - 0,109 дола за киловатчас, следвани от Канада с 0,124 долара за киловатчас електроенергия. На обратния полюс са Бермудските острови с цена на електроенергията от 0,342 долара за киловатчас.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

0
 
1
 
8
преди 1 месец
W Kazahstan за елеците плащат 2.3 цента - наполовина на Русия
2
 
0
 
7
evlogi до: zelka007
преди 1 месец
Като гледам новата коалиция в Германия, може и да я видим тази картинка след няколко години...
3
 
2
 
6
преди 1 месец
гледам навалица от германци и датчани , напират да идат да живеят в либия ... много им скъп токът у тех ... :))) ...
4
 
0
 
5
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Дубре чий АЕЦа, Бай Тошу и руската газ.Ку бяйми на наркуманската енергия ду ся да сми приключили.
2
 
1
 
4
преди 1 месец
аз мисля че требе да се дигне до къде НАД Западното Еврогейство щот ние мое си го позволим я що избори платихме, печелим кат у Катар, пари вестници само нема кой да ги чете, та що па да не го дигнат х15 токот, а не х5 как беше до са а ?

Още от Други
Балансът в пиково натоварване няма да е достатъчен за зелените енергийни мрежи