Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

COVID кризата срина миграцията

Издаването на нови визи и разрешителни от 37-те страни членки на ОИСР е спаднало с 46% през първата половина на 2020 г.

COVID кризата срина миграцията

Снимка: Bloomberg LP

Международната миграция се срина до безпрецедентно ниски нива по време на COVID кризата, повдигайки опасения за дългосрочните перспективи пред един ключов двигател на световната икономика, обяви Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Издаването на нови визи и разрешителни от 37-те страни членки на организацията е спаднало с 46% през първата половина на 2020 г. в сравнение с година по-рано. От организацията предупреждават, че продължителните ограничения и дистанционната работа и обучение означават, че мобилността няма да се върне на нивата отпреди кризата още "известно време".

Работниците мигранти играят критична роля в редица сектори, включително транспорт, битови услуги, информационни технологии и селско стопанство. Кризата подчерта и тяхното значение за здравния сектор, тъй като те представляват 24% от лекарите и 16% от медицинските сестри.

„Миграцията ще продължи да играе важна роля за икономическия растеж и иновациите, както и в отговор на бързо променящите се пазари на труда“, каза генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия, цитиран от Bloomberg. „Трябва да избегнем намаляването на интеграцията и да потвърдим, че миграцията е неразделна част от живота ни.“

Въпреки това имигрантите са претърпели по-голям ръст на безработицата, отколкото жителите на съответните страни, особено в Канада, Норвегия, Испания и Швеция, изтъкнаха от ОИСР. Контрастът е особено остър в САЩ, където нивото на безработица сред имигрантите се е повишило по време на кризата от 1 процентен пункт под това на родените в страната работници до 2 процентни пункта над него.

От организацията заявиха също, че мигрантите са изправени пред по-големи рискове за здравето, тъй като са работили по фронтовете на пандемията и често живеят в жилища с по-ниско качество. Скорошният напредък в интеграцията на мигрантите в много страни може да бъде загубен, тъй като публичните разходи за такива усилия намаляват.

По статията работиха: Десислава Попова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
1
 
3
ing5rov до: Асо Пика
преди 1 месец
пазят си хлебеца горките ...
0
 
4
 
2
преди 1 месец
Абе инвестора ... много политкоректни сте ве .... то сакън човек да не каже нещата с истинските им имена, щото на европейските джендърчета с меки китки ще им се нарани меката душичка .... Ама ние пък сме расисти !!!!
0
 
2
 
1
преди 1 месец
А ... това вече е една добра новина .... поне за известно време Европа ще си отдъхне от тия първобитни навлеци и цялата тая африканска *** и *** арабска ....

Още от Други
Нетаняху и принц Мохамед бин Салман са се срещнали в Саудитска Арабия