IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Египетският паунд продължава срива си

След въвеждането на капиталовия контрол валутата не може да удържи спада си

20:36 | 02.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Мъж чака реда си пред обменно бюро в Кайро. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мъж чака реда си пред обменно бюро в Кайро. Снимка: Ройтерс

 

След въвеждането на контрола върху капитала египетският паунд продължи спада си в сряда. Доларът достигна цена от 6,3950 египетски паунда – най-високата си стойност.

Нийл Шиъринг, анализатор в Capital Economics, счита и обменен курс от седем лири за долар за възможен. По-рано Националната банка обяви трети търг за продажба на 75 милиона долара от резервите на банката с цел да преустанови спадането на цената на египетския паунд.

Преустановените поради конституционната криза преговори с Международния валутен фонд за отпускането на кредит са с много голямо значение за египетската икономика. Междувременно премиерът Хишам Кандил заяви, че се надява идния месец да бъдат подновени преговорите с фонда за отпускането на кредит от 4,8 млрд. Долара.

Президентът Мохамед Мурси пък заяви, че падането на египетския паунд до най-ниското си ниво от осем години насам не го безпокои и очаква паричната единица да възвърне стабилността си през идните дни.

Този въпрос „не ни притеснява и ние не сме уплашени от това. В рамките едва на няколко дни нещата ще се балансират. Пазарът ще се стабилизира”, коментира Мурси, цитиран от Ройтерс.

В хода на валутните проблеми до четиримесечен връх се повишиха и разходите за CDS на страната (цена на застраховката за защита от неплатежоспособност по дълга - бел. ред.).

На борсата в Кайро обаче независимо от тези проблеми днес бе регистриран ръст. Водещият индекс скочи с 3% и последва европейските борси, които отпразнуваха бюджетното споразумение в САЩ.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още