IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС увеличава помощта за бежанците от Либия на 30 млн. евро

По-рано Европейската комисия съобщи, че ще отдели 10 млн. евро в помощ на бежанците

17:25 | 03.03.11 г.
ЕС увеличава помощта за бежанците от Либия на 30 млн. евро

Европейският сюъз ще отпусне 30 млн. евро помощ за справяне с бежанската криза от Либия, заяви еврокомисарят по хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева, цитирана от БНР. Тя съобщи това, след като посети района на либийско-тунизийската граница и оцени ситуацията на място. 

По-рано Европейската комисия съобщи, че ще отдели 10 млн. евро в помощ на бежанците от Либия.

Около 130 хил. души са успели да избягат от Либия през последните десет дни, но десетки хиляди все още се струпват по границите на джамахирията с Египет и Тунис, заяви представителят на Агенцията за бежанците към ООН Сибела Уилкс.

„Досега, от тунизийската страна на границата, правителството на Тунис е изчислило, че между 90 и 95 хиляди души са пресекли. Египетското консулство ни съобщи, че 32 хиляди души са влезли в Египет. Така че може да кажем, че още между 20 и 25 хиляди се нуждаят от евакуация”, казва тя.

В района на граничния пост Рас Джедир на границата с Тунис тече мащабна международна операция на ООН и Червения кръст за евакуиране на бежанците към близки летища, откъдето да отпътуват за страната си. Германия, Испания и Великобритания изпращат военни кораби и самолети, които да приберат бежанците.
От ООН предупреждават, че в Либия остават още много хора, които са потенциални жертви на насилие, защото са подозирани, че са наемници на режима на Кадафи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още