IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евентуалният дефолт на Венецуела се отлага за понеделник

Южноамериканската страна трябваше да изплати до вчера 81 млн. долара от дълга на държавната петролна компания PDVSA

16:40 | 11.11.17 г.
Евентуалният дефолт на Венецуела се отлага за понеделник

Специализираната комисия в Ню Йорк, натоварена със задачата да разгледа закъснението на плащане, което може да доведе до частичен дефолт на Венецуела, отложи решението си за понеделник, когато в Каракас се очакват международните кредитори на страната за предоговаряне на условията по дълга ѝ, предаде Франс прес.

Южноамериканската страна, която изпитва големи финансови затруднения, трябваше да изплати до вчера 81 милиона долара от дълга на държавната петролна компания Петролеос де Венесуела (PDVSA), за да не изпадне в неплатежоспособност по външните си задължения.

Изглежда обаче PDVSA вече е пропуснала плащане от 1,161 милиарда долара, обявено от правителството миналата седмица, но все още не стигнало до кредиторите.

Специализираната комисия, която е своеобразен световен надзорен орган по оценките за кредитоспособността и обединява 15 финансови групи, се събра вчера, за да вземе решение за последващите мерки във връзка с това забавяне.

Комитетът реши "да се срещне отново този понеделник, 13 ноември, в 12 ч. (17 ч. по Гринуич) в Ню Йорк и да продължи да обсъжда въпроса", е заявила за АФП говорителка по електронната поща.

Напрежението около казуса с неплатежоспособността на Венецуела, определена като неизбежна от редица анализатори, ще продължи до понеделник.

В този ден страната ще се изправи пред няколко предизвикателства освен заседанието на комисията, чието отрицателно решение ще доведе до частичен дефолт: нов падеж за 200 милиона долара, среща на международните кредитори, свикана от президента Николас Мадуро в Каракас, и гласуване на санкции в ЕС.

Външният дълг на Венецуела се оценява на 150 милиарда долара.

Нейните валутни резерви обаче са се стопили до 9,7 милиарда долара, а до края на годината тя трябва да плати от 1,47 до 1,7 милиарда долара, след това близо 8 милиарда долара през 2018 година.

Някога най-богатата петролна страна в Латинска Америка, разорена главно заради рязкото поевтиняване на черното злато, сега Венецуела вече е само сянка на самата себе си: повечето хранителни и медицински стоки са изчезнали от магазините, пораждайки политическа криза и народно недоволство, кристализирало в демонстрации през пролетта, придружавани от насилие, което отне живота на 125 души.

"Така или иначе правителството и Петролеос де Венесуела ще обявят неплатежоспособност" по дълга, прогнозира Едуард Глосъп, анализатор от Capital Economics.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още