IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският президент поиска прошка от Полша 80 г. след началото на Втората световна война

Полша и Германия отбелязаха заедно годишнината от началото на най-кървавия конфликт в човешката история

15:21 | 01.09.19 г. 13
<p>
	Церемония по повод отбелязване на 80 години от началото на Втората световна война. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Церемония по повод отбелязване на 80 години от началото на Втората световна война. Снимка: Ройтерс

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер поиска прошка от полския народ за най-кървавия конфликт в човешката история по време на церемония в полския град Велюн, където паднаха първите бомби след началото на Втората световна война преди 80 години, съобщи БНР.

Президентите на Полша и Германия Анджей Дуда и Франк-Валтер Щайнмайер откриха с минута мълчание церемонията тази сутрин в 4,40 - точният час когато според оцелелите са паднали първите бомби на германската авиация, отнемайки живота на мирни граждани.

На 1-ви септември 1939 година германският боен кораб „Шлезвиг-Холщайн“ стреля срещу гарнизон с полски войници, позиционирани на полуостров Вестерплате. Атаката бележи началото на война, която ще отнеме през следващите години живота на милиони и ще бъде запомнена като най-ужасяващият конфликт в историята на човечеството.

Полският президент Анджей Дуда припомни, че Втората световна война е започнала с военно престъпление. Нарочно са били бомбардирани мирни граждани, в град без армия или военни обекти. Целта е била да се покаже, че войната ще се води безкомпромисно.

„Кой е могъл да предположи, че това ще бъде направено от цивилизован народ, един от най-старите в Европа?“, попита Дуда. Той подчерта, че историята не трябва да бъде забравяна, за да може нищо подобно да не се случва повече където и да е по света.

„Прекланям се пред жертвите на нападението във Велюн. Прекланям се пред полските жертви на германската тирания. И искам прошка“, заяви на свой ред Щайнмайер на полски и на немски.

Дуда покани лидерите на държавите от ЕС, НАТО и Източното партньорство, както и генералният секретар на ООН за церемонията. Основните възпоменания започнаха тази сутрин на площад „Пилсудски“ във Варшава, където се намира гробът на Незнайния войн.

Полският президент и Франк-Валтер Щанмайер участват в церемония и в град Велюн.

Американският лидер Доналд Тръмп отмени планираното си посещение във Варшава заради урагана Дориан, наближаващ бреговете на Флорида. Вместо него на церемонията ще присъства вицепрезидентът Майк Пенс. 

Държавният глава Румен Радев разговаря с президента на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер и министър-председателя на Белгия Шарл Мишел преди церемонията по повод отбелязване на 80 години от началото на Втората световна война, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Полша не покани представители на Русия на 80-годишнината от Втората световна война, заради „историческата истина“, каза по-рано заместник-министърът на външните работи Шимон Шинковски Вел Сенк.

Като омаловажава ролята на СССР и Русия във Втората световна война, полското ръководство показва своята малоценност, политизира войната и се опитва да заличи историческата памет, заяви председателят на Държавната дума Вячеслав Володин, цитиран от РИА Новости.

"Полското ръководство не разбира, че победата във Втората световна война няма политическо измерение. Някои хора харесват Русия, други не я харесват, но решаващата й роля във Втората световна война се признава от всички народи по света, включително и от държавите от антихитлеристката коалиция, включително САЩ и Великобритания.“, заяви Володин.

"Като решава да омаловажи ролята на СССР и Русия във Втората световна война, полското ръководство показва своята малоценност, като политизира резултатите от войната и се опитва да заличи историческата памет. Това е недопустимо", допълни председателя на Държавната дума.

Той подчерта, че подвигът на съветския войник винаги ще се помни, а имената на полските служители и политици, които се опитват да унищожат паметта на онези, които са дали живота си в името на мира, ще бъдат забравени.

Съхраняването на паметта за ужасите на Втората световна война е задължително на фона на днешните ожесточени спорове за световно лидерство. Това заяви президентът Румен Радев пред български журналисти, след като участва в церемонията във Варшава по повод отбелязването на 80-годишнината от началото на Втората световна война.

Възпоменателната церемония в полската столица събра държавни и правителствени ръководители от четиридесет страни, посочват от пресслужбата на президента.

Отбелязването на 80-годишнината от началото на най-кръвопролитната и опустошителна война в човешката история има своето актуално значение и днес, подчерта президентът Радев. По думите на държавния глава възпоменателната церемония има още по-голямо значение на фона на многобройните конфликти в света, войнстваща реторика, растящата нестабилност в региони, близки до нашия и дезинтеграцията на системата от международни договори в областта на въоръженията, което ни тласка към нова надпревара във въоръжаването.

По-рано президентът Румен Радев обсъди във Варшава теми от дневния ред на Европейския съюз с министър-председателя на Кралство Белгия и новоизбран председател на Европейския съвет, Шарл Мишел. Да бъде променен механизмът за вземане на общи решения в рамките на ЕС, което да позволи по бърза реакция на ЕС в международните отношения, също е бил сред акцентите на разговора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 14 rate down comment 10
Sokratus
преди 4 години
От гледна точка на Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния, България, Литва, Латвия и Естония, Втората световна война завършва след 1989 година! Да на руснаците не им харесва, но да наричаш окупацията на независими държави, освобождение е долна пропаганда!За СССР това наистина е война на живот и смърт, но е крайно време да разберат, че няма по-добър от Сталин и Хитлер! И двамата са сатрапи! И то ужасни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 7
TomaNeverni
преди 4 години
Ама "много си *** саше".И с математика си зле-ще се преселят не само 100мл руснаьи ами и още 1млр газолизци и още 1млр неутрални
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 18
Стоян Петров
преди 4 години
Ами да. През ВСВ 27 милиона руснаци отпътуваха с танковете на онзи свят, Сега ако направят опит вероятно още 100 милиона ще се преселят. Щото нали ви писах, че Менделеев беше изчислил руснаците да са 600 милиона до края на 20-ти век. Нигерия, Бангладеш, Индонезия и Пакистан ще станат, но русия не. Защото те не са спечелили битка, да не говорим за война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 16 rate down comment 6
Solar Power
преди 4 години
А пък докато я има Америка такива като АББА ще припкат около Русия :)Интересно защо не припкате около България ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 24 rate down comment 3
Solar Power
преди 4 години
И другари и господа :) Нито съм фил нито фоб. Еднакво не харесвам и Русия и Америка и Турция и всякакви такива АГРЕСОРИ !За мен е важна България !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 20 rate down comment 10
Solar Power
преди 4 години
СССР да се извини и върне Бесарабия на Румъния а ние да си получим Северна Добруджа :) А СССР има да се извинява на толкова много народи за зграбената им територия .... включително и на твои пра-пра-пра .... роднини в Стара България :)Ако си българин де ..... все пак може да не си и "старите българи" да не са ти роднини :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 15
ABBA
преди 4 години
"Само не знам френският президент за какво може да се извини... "А те ако почнат да пишат за какво трябва да се извиняват на хартия,хартията ще почернее от смъртна мъка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 15
ABBA
преди 4 години
Не е спокоен Стуенчу,до ка не стигнат до Ламанша, няма да се успокои,а ще чака бялата лястовица да долети по жицата от Фашингтон.Русофобите, дока я има Русия, винаги ще припкат като луди крави около каубоя. Генетика просто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 14
TomaNeverni
преди 4 години
Споко бре Стоенчо -ако се наложи руснаците ще се извинят лично във Вършава ама нали знаеш ,че в чужбина пътуват на танкове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 8
Petar2015
преди 4 години
Сега като тръгнат едни извинения...Българският президент ще се извини задето български тенисист отупал полски.После президентът на САЩ ще се извини на сърбите задето им пускаха бомби с обеднен уран...Само не знам френският президент за какво може да се извини... но вярвам че ще измисли нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още