IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Клубът на "трилионерите" сред мениджърите на активи

Само 15 са фондовете в света, които контролират активи за над 1 трлн. долара, а 11 от тях са в САЩ

15:15 | 09.10.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В края на 18-и век започва войната между фондовите борси. През 1773 г. се основава London Stock Exchange, а Нюйорската фондова борса е създадена само 19 години по-късно, разказва VisualCapitalist.

Макар че по онова време Лондон е предпочитаната дестинация за международните финанси, в Англия има и закон, който ограничава формирането на нови акционерни дружества. Законът е отменен през 1825 г., но в този момент вече е твърде късно.

В САЩ пазарите в Ню Йорк и Филаделфия се възползват максимално, търгувайки с акции от рано. В крайна сметка по тази и много други причини NYSE се превръща в световния борсов лидер, с което помага на Ню Йорк и Wall Street да се наложат като глобален финансов център.

Финансов център

Wall Street и САЩ като цяло са се превърнали в синоним на финансите – и повечето от най-големите световни банки, фондове и инвеститори поддържат позиции наблизо. Най-големите компании за управление на активи, чиито инвестиции в ценни книжа, например акции и облигации, от името на инвеститори не са изключение.

Днешната графика показва всички глобални компании с управлявани активи за над 1 трлн. долара общо 15.

Не е изненадващо, че само 17,1% от активите, управлявани от този ексклузивен клуб, се контролират от компании, които не са базирани в САЩ.

Нещо повече, с изключение на Northern Trust (базирана в Чикаго), Pimco (в Нюпорт Бийч), и Capital Group (в Лос Анджелис) централите на останалите американски компании са в Североизточните Щати – или на Wall Street, или съвсем наблизо.

Не само това, но и първите седем фонда в класацията с най-висока стойност на управляваните активи са американски. Лидер в класацията е BlackRock с 5,7 трлн. долара, следван от Vanguard Group с 4,4 трлн. долара, а на трето място е State Street Global Advisors с 2,6 трлн. долара.

Най-новият участник

Най-новият участник в клуба от 1 трлн. долара е Норвежкият инвестиционен фонд, който се управлява от Norges Bank Investment Management. Това е най-големият държавен инвестиционен фонд в света, макар „никога да не се е очаквало“ да стане толкова голям.

Норвежкият фонд наскоро се присъедини към френския Amundi (1,6 трлн. долара), британския Legal & General (1,3 трлн. долара) и японския Goverment Pension Investment Fund (1,2 трлн. долара) като единствените членове на ексклузивния клуб извън САЩ. Френският Amundi е неамериканският фонд с най-висока стойност на управляваните активи.

Други графики можете да разгледате тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още