Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Графика на деня: Колко спестяват домакинствата по света?

Сред разглежданите страни най-висок е процентът на спестяванията в Швейцария, а най-нисък - в Дания

Графика на деня: Колко спестяват домакинствата по света?

Снимка: архив Ройтерс

Global Finance Magazine наскоро публикува статия за процента на спестявания на домакинствата по света през 2015 г., използвайки данни на Организацията за икономическо развитие и сътрудничество (ОИСР). Спестяванията на домакинствата според определението на Global Finance Magazine са „разликата между доходите, с които разполага дадено домакинство (заплащане, доходи от предприемачество и нетни доходи от имоти) и потреблението му (разходите за стоки и услуги)“.

На базата на тези данни HowMuch.net изготвя визуализация на процента на спестявания на домакинствата по света, сравнявайки 25 страни. Размерът на страната върху картата е в зависимост от процента на спестявания. Колкото по-големи са страните, толкова по-голям е процентът им.

Държавите са и оцветени в съответствие с техния БВП на глава на населението спрямо паритета на покупателната способност (ППС) въз основа на оценките в докладите на на американското ЦРУ. Използвайки информацията за ППС, страните могат да се сравнят спрямо различните им валути. Въз основа на данните най-високият процент на спестявания е 17,8%, а най-ниският е -4,1%. Освен това най-високият БВП на глава на населението е 102 900 долара, а най-ниският – 26 000 долара.

Страните с най-висок процент на спестявания са Швейцария (17,82%), Люксембург (17,34%), Швеция (15,83%), Германия (9,55%) и Унгария (9,02%).

Страните с най-висок БВП на глава на населението са Люксембург (102 900 долара), Норвегия (68 400 долара), Австралия (65 400 долара), Швейцария (59 300 долара) и САЩ (56 300 долара).

Страните с най-нисък процент на спестявания са Дания (-4,06%), Финландия (0,82%), Япония (2,42%), Испания (2,88%) и Естония (2,93%).

Страните с най-нисък БВП на глава на населението пък са Унгария (26 000 долара), Полша (26 400 долара), Естония (28 700 долара), Словакия (29 500 долара) и Словения (30 900 долара).

 

Данните показват, че не е задължително една страна да има най-висок БВП на глава на населението, за да има и най-висок процент на спестявания. Унгария например има по-висок процент на спестявания от Норвегия, Австралия, САЩ и Ирландия, макар че всяка една от тези страни има двойно по-голям БВП на глава на населението от Унгария. Всъщност БВП на Швейцария, която има най-високия процент на спестявания от всички 25 страни, е почти два пъти по-малък от най-високия на картата, който е на Люксембург. А Дания, чийто БВП на глава на населението е 45 800 долара, има отрицателен процент на спестявания: -4,06%.

Още графики можете да разгледате тук

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Карлос Гон създава университетска бизнес програма в Ливан