Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Икономическото равенство между половете буксува

България заема 18-то място в индекса на Световния икономически форум от общо 149 страни

Икономическото равенство между половете буксува

Снимка: Ройтерс

Увеличаването на икономическото равенство между половете изглежда буксува на световно ниво, като пропорционално по-малко жени се присъединяват към работната сила. В същото време налице е интегрирането на изкуствен интелект и някои други нововъзникващи технологии, в които също има разлика между половете. Това са заключенията на доклад на Световния икономически форум, цитиран от Ройтерс.

Още по темата

Според доклада при сегашните тенденции ще са необходими 108 години, за да се затвори пропастта между половете. Най-голямо предизвикателство са икономическите и политически аспекти, за които ще трябват съответно 202 г. и 107 г.

„Това, което наблюдаваме на световно ниво, е, че няма страна, която да е постигнала равенство между половете независимо от нивото ѝ на развитие, региона или вида икономика“, заяви Ана-Карин Джатфорс, регионален директор на звеното за равенство между половете и права на жените към ООН, цитирана от Bloomberg.

В класацията към доклада България заема 18-то място от общо 149 страни с резултат от 0,756 пункта. Най-добро представяне страната ни показва по показателя за политическо участие. На обратния полюс се намираме що се отнася до постижения в сферата на образованието, където заемаме 87-мо място в класацията по този показател.

В региона на Източна Европа и Централна Азия страната ни заема третото място след Словения и Латвия.

При дамите по света се наблюдават ръстове по отношение на някои измерители за икономическо равенство, като приходи например, но също така и влошаване на положението по други, като по отношение на достъпа до здравни грижи и образование, както и във връзка с политическата ангажираност.

„Цялостната картина показва, че равенството между половете буксува“, посочва Заадиа Захиди, ръководител на звеното за социални и икономически въпроси на Световния икономически форум.

„Бъдещето на нашия трудов пазар може да не е така равнопоставено, както траекторията, по която си мислехме, че се движим“, допълни още тя.

По думите на Захиди участието на мъже в работната сила е нраснало повече от това на жените. Тази тенденция отчасти може да се дължи на влиянието на автоматизирания работен процес при професиите, заемани предимно от жени, както и защото дамите често се занимават с неплатена работа като отглеждането на деца, посочва докладът.

Жените са по-зле представени в разрастващи се области на заетост, които изискват прилагането на умения и познания в научни сфери, технологии, инженерство и математика.

От Световния икономически форум посочват още, че жените съставляват едва 22% от работната сила, свързана с изкуствен интелект. С разрастването на този сегмент обаче съществува риска разделението между половете в него да се увеличи, предупреждава докладът, в който са използвани и данни от професионалната мрежа LinkedIn.

Според заключенията жените, работещи с изкуствен интелект, е много по-малко вероятно да бъдат назначени на високи длъжности спрямо мъжете. Те често работят като анализатори на данни или изследователи, докато мъже са ръководители на звена за инженерство и информационни технологии.

„Това ще е една от сферите с нарастващо търсене в бъдеще“, посочва Захиди, която допълва, че това е технология с множество предназначения, която може да се прилага в редица сектори. „От значение е кой ще разработва тази технология“, посочва още тя.

Световният икономически форум призовава за проактивни мерки за борба с разпространението на разделението и в други индустрии, които използват изкуствен интелект.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
3
 
2
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Наистина, какво е това пропагандиране на равенство, в заплащането. Равен брой в Директорските бордове. Наистина и както казва по-долу "majnata" това има значение за застаряването на нациите и за раждаемостта. Когато се говори за равенство в доходите, трябва и да се пропагандира равенство в разходите. Простичко казано мъжа няма да може да плати сметката в кафенето и ресторанта и трябва да иска половината от жената. Ама това никой не го пропагандира.
0
 
3
 
1
преди 6 месеца
Няма как да има равенство , това е пълен булшит ... Господ е създал жената за едно , а мъжа за друго . Спрете да ревете за застаряващи нации и т.н. , след като постоянно пропагандирате равенство между половете !
При исляма що няма застаряващи нации ? Щот Айшето си знае кухнята и децата !

Още от Други
Жители на Хонконг отново на протест - този път срещу търговци от Китай