Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Индексът за търговия със стоки на СТО отчита рекорден спад

Още през миналия месец от организацията изчислиха, че световната търговия със стоки може да намалее между 13% и 32% през тази година

Индексът за търговия със стоки на СТО отчита рекорден спад

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Световната търговска организация (СТО) съобщи в сряда, че показателят й за търговия със стоки е спаднал до най-ниското ниво в историята си. Това показва, че глобалната търговия вероятно ще се свие „рязко“ през първата половина на 2020 г. поради смущенията, причинени от COVID-19, прогнозира Ройтерс.

Индикаторът, които беше въведен през юли 2016 г., се е понижил от 95,5 пункта до 87,6 пункта през февруари, съобщиха от базираната в Женева организация. Ниво на показателя под 100 пункта показва търговия под средносрочните тенденции.

Още по темата

„Сегашното отчитане обхваща началните фази на COVID-19 и не показва признаци, че търговията ще се подобри“, се казва в съобщение на СТО.

Още преди пандемията се забелязваше известно забавяне в световните търговски потоци  заради търговската война между големи икономики като Китай и САЩ и забавянето на глобалния икономически растеж.

От СТО изчислиха през миналия месец, че световната търговия на стоки може да намалее между 13% и 32% през тази година в зависимост от продължителността на пандемията и ефективността на политическите отговори.

Индикаторът на търговските перспективи на организацията е съставен от данни за поръчки за износ, бизнес проучвания, въздушен товарен превоз, производство и продажба на автомобили и търговия с електронни компоненти и селскостопански материали.

Той е предназначен за идентифициране на повратна точка и измерване на инерцията в световната търговия, а не за конкретна краткосрочна прогноза.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Най-ваксинираната страна в света връща ограничения заради ръст на заразените с COVID