IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексът за търговия със стоки на СТО отчита рекорден спад

Още през миналия месец от организацията изчислиха, че световната търговия със стоки може да намалее между 13% и 32% през тази година

21:50 | 20.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Световната търговска организация (СТО) съобщи в сряда, че показателят й за търговия със стоки е спаднал до най-ниското ниво в историята си. Това показва, че глобалната търговия вероятно ще се свие „рязко“ през първата половина на 2020 г. поради смущенията, причинени от COVID-19, прогнозира Ройтерс.

Индикаторът, които беше въведен през юли 2016 г., се е понижил от 95,5 пункта до 87,6 пункта през февруари, съобщиха от базираната в Женева организация. Ниво на показателя под 100 пункта показва търговия под средносрочните тенденции.

„Сегашното отчитане обхваща началните фази на COVID-19 и не показва признаци, че търговията ще се подобри“, се казва в съобщение на СТО.

Още преди пандемията се забелязваше известно забавяне в световните търговски потоци  заради търговската война между големи икономики като Китай и САЩ и забавянето на глобалния икономически растеж.

От СТО изчислиха през миналия месец, че световната търговия на стоки може да намалее между 13% и 32% през тази година в зависимост от продължителността на пандемията и ефективността на политическите отговори.

Индикаторът на търговските перспективи на организацията е съставен от данни за поръчки за износ, бизнес проучвания, въздушен товарен превоз, производство и продажба на автомобили и търговия с електронни компоненти и селскостопански материали.

Той е предназначен за идентифициране на повратна точка и измерване на инерцията в световната търговия, а не за конкретна краткосрочна прогноза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още