Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

ЮАР – следващият световен износител на природен газ или екологично бедствие?

Френският петролен гигант Total вече е започнал дълбоководни проучвания на едно от най-обещаващите газови находища

ЮАР – следващият световен износител на природен газ или екологично бедствие?

Снимка: Ройтерс

Петролната компания Total направи откритие, което може да реши някои от икономическите проблеми на ЮАР, но за сметка на това създаде нови такива за околната среда. 

Още по темата

Френският енергиен гигант обяви през миналата седмица своето „значимо“ откритие на залежи на природен газ в южното крайбрежие на африканската страната, съобщава Quartz.

Дълбокият сондаж в басейна Оутеникуа разкрива газови находища на дълбочина от 3,6 хил. метра под океанското дъно. Предстои проучване чрез 3D заснемане преди да се продължи с търговското сондиране.

Лицензът на Total ѝ позволява да започне четири сондажа в района, където се срещат Индийския и Тихия океан.

“Това ми могло да доведе до значителни икономически промени в нашата страна и съществени последици за енергийната сигурност и развитието на енергийния сектор“, подчерта президентът на ЮАР Сирил Рамафоса в изявление пред обществеността.

По думите на Рамафоса правителството трябва да разработи подходящо законодателство, което да очертае рамките на новата индустрия.

Газовото находище може да подпомогне икономиката на ЮАР с приблизително 1 трлн. ранга (над 73 млрд. долара) през следващите 20 години, показват данни на South African Oil & Gas Alliance.

Но от друга страна това находище може да доведе до сериозна екологична катастрофа, алармират природозащитни организации като „Грийнпийс“.

Те определят проучването на Total като „безразсъдно“.

Според тях „дълбокото сондиране в океана е твърде рисковано“, като възможността за разлив винаги съществува при подобни начинания, а въздействието на дълбоководните сонди върху околната среда не може да се пренебрегне.

Екологичните въпроси обаче едва ли ще спрат френския гигант от сондиране както в ЮАР, така и в останалата част на Африка.

От 2014 г. насам 19 африкански държави са потвърдили, че притежават достатъчно значим петролен и газов потенциал, за да приветстват евентуално изследване и сондажна дейност.

Мозамбик е сред първите африкански държави, които обърнаха внимание на своя потенциал по отношение на природния газ. И все пак, въпреки плановете да се превърне в глобален доставчик на газ до 2023 г., прохождащата промишленост на Мозамбик все още не е постигнала прогнозираните печалби, тънейки в корупционни скандали.

Идеята, подета именно от тази страна, играе ролята на вдъхновяващ фактор за ЮАР и други държави от континента, които търсят начини да експлоатират собствените си ресурси въпреки потенциалните опасности.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
каква е тая валута Ранга, толкова много грешки в една статия и третокласник не би направил.
1
 
9
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Индийския и Атлатническия се срещат под ЮАР, не тихия... мислете, това се учи в 6ти клас, елементарно е

Още от Други
Сирил Рамафоса е новият президент на Южна Африка