Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Как се отрази COVID-19 на компаниите за развлечения и туризъм?

От 19 февруари до края на април 116 публични компании от глобалната авиационна индустрия изтриха 157 млн. долара от пазарната си оценка

Как се отрази COVID-19 на компаниите за развлечения и туризъм?

Снимка: Bloomberg

Последната борсова буря изпрати световната туристическа индустрия в неизследвана територия.

След сериозните спадове на основните щатски индекси пазарната капитализация на компаниите от групата BEACH (в която влизат дружества за резервации, развлечения, авиокомпаниите, круизните компании и хотелите) се разпадна. От 19 февруари до края на април 116 публични компании от глобалната авиационна индустрия изтриха 157 млн. долара от пазарната си оценка, пише Visual Capitalist.

Още по темата

Доверието на инвеститорите в круизните линии също е спаднало. Над половината пазарна стойност на компании като Carnival, Royal Caribbean и Norwegian Cruise Line Holdings се е изпарила, или общо 42 млрд. долара.

Инфографиката профилира стръмните загуби на компаниите от BEACH. Тя разглежда ефекта на пулсациите в отделните компании и индустрии от пика на 19 февруари до днес *.

След като пандемията от COVID-19 се разпространи в над 100 страни, много правителства решиха да приложат строги ограничителни мерки за пътуванията.

Въздействието от това в отраслите на BEACH е широкообхватно, като някои пазарни оценки намаляват до почти една четвърт от предишните им стойности. 

Последиците за различните компании за резервации са значителни. Booking Holdings, компанията-майка на Booking.com, Priceline, Kayak и OpenTable, се сблъска с 35-процентен спад в стойността на акциите си.

В цялата развлекателна индустрия продажбите на билети за концерти, филми и други събития бързо намаляват поради масово анулиране или отлагания.

Над 5 млрд. долара долара загуби за глобалната филмова индустрия се дължат на мерките срещу пандемията от COVID-19.Междувременно приходите на авиокомпаниите в световен мащаб се очаква да паднат с цели 113 млрд. долара през 2020 г.

За по-малко от два месеца цената на акциите на Delta Airlines се срина с над 50%, тъй като компанията предвижда намаляване на капацитета с 40%.

Глобалната авиационна индустрия, в която работят над 10 милиона души, генерира 2,7 трлн. долара от глобалната икономическа активност при средно 12 млн. пътници на ден.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Заплахата на Ердоган с бежанците е шантаж, твърди политолог