IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристалина Георгиева: ООН трябва да търси и открива бързи решения

Пред Общото събрание на ООН тя подчерта успешните реформи, които е водила

21:19 | 03.10.16 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

„Генералният секретар на ООН трябва да може да предотвратява световните рискове. Трябва да можем да се адаптираме към промените, пред които сме изправени", заяви пред Общото събрание на ООН новият кандидат за главен секретар на организацията Кристалина Георгиева.

Тя бе категорична, че може да си свърши работата, ако бъде избрана, и поиска ООН да може да търси и открива бързи решения в света.

"Трябва да можем да предвидим опасностите, които идва от зад ъгъла, и да ги предотвратим. Мога да намеря бързи решения за бързо променящия се свят - от икономически проблеми, до глобалното затопляне. Мога да обединя хората около решения, които всички да подкрепим", заяви Кристалина Георгиева.



Тя бе категорична, че до момента в своята работа и в Световната банка, и в Европейската комисия, е успяла да проведе ефективни реформи. "Мога да събирам хората около решения, които всички одобряват", подчерта тя.

Вторият ни кандидат за главен секретар на ООН, която замени Ирина Бокова, разказа и трогателна история пред членовете на съвета. "Помня, че преди години бях в родния си град София с малката си дъщеря, която се смееше и играеше, а ден след това бях в израелска болница, където имаше 14 ранени деца. Те бяха толкова тихи, че просто беше зловещо", обяви Георгиева и бе категорична, че не трябва “да позволяваме подобни неща да се се случват”.

Новият български кандидат поиска още да се работи за консенсус и компромис, както и даваните обещания да се изпълняват. Тя обеща, че ако бъде избрана за генерален секретар, в рамките на 90 дни ще проведе среща с регионалните организации, за да се проучат възможностите за по-добра съвместна работа.

Малко по-рано днес стана ясно, че Латвия и Полша подкрепят кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН, съобщава правителствената пресслужба.

Правителството на Латвия изпрати писмо до членовете на ООН, в което изразява пълната си подкрепа за кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на организацията. Според премиера на Латвия Марис Кучинскис кандидатурата на Георгиева отговаря на изразения в Резолюция 69/321 на Общото събрание на ООН стремеж на страните-членки да се търси възможно най-добрият кандидат, който въплъщава най-високите стандарти на ефективност, компетентност и интегритет и да демонстрира твърда ангажираност с целите и принципите на ООН.

В писмо до министъра на външните работи Даниел Митов неговият полски колега Витолд Вашчиковски изразява подкрепата на правителството на Полша за Кристалина Георгиева като единствения кандидат за поста генерален секретар на ООН, издигнат от България.

"Убеден съм, че кандидатурата на г-жа Георгиева отговаря на всички изисквания, очаквани от генералния секретар на ООН. Оценявам нейния голям международен опит и дипломатически умения, които я правят най-добрия кандидат за тази отговорна позиция", посочва полският първи дипломат, цитиран в съобщението на правителствената пресслужба.

Още международни новини можете да откриете в Dnes.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 1
крас
преди 7 години
Визитната картичка на това нагло и самоуверене същество се нарича ХАИТИ!!Не сте забравили кой бе комисар отговарящ за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реагирането при кризи през 2010 година когато в ХАИТИ в резултат от земетреснието настъпи истинска екологична катастрофа?!Втората част от филма на Генка Шекерова - "Хаити...Все още в очакване" ще ви покаже резултата от "справянето" със ситуацията в която отговорно лице бе същата тази САМОЗАБРАВИЛА се дама!!ЩЕ ДОЙДЕ ДЕН КОГАТО ТАЗИ ДЕБЕЛАНА ЩЕ ТРЯБВА ДА ДАДЕ ОТГОВОР КЪДЕ ОТИДОХА 700 МИЛИОНА ЕВРА ОТДЕЛЕНИ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ЗА СПРАВЯНЕ С КРИЗАТА В ХАИТИ!!!!Да, сумата 700 мил ? и е ясно е посочена във филма !!Резултат от дейноста на ЕВРОКОМИСАРЯ ГЕОРГИЕВА В ХАИТИ и това как са "усвоени" тези излезнали от джобо на европейският данъкоплатец стотици милиони евра ще го видите във филма!ПОЖЕЛАВАМ ВИ ПРИЯТНО ГЛЕДАНЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 4
power grid
преди 7 години
Тая про.ста па..тка вчера отиде в ООН днеска ръси акъл и оправя света,Простия човек всичко знае и може
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 1
крас
преди 7 години
Поведение на партийна другарка, опитваща се да манипулира публиката с витиевати фрази преминаващи от ПЪРВО ЛИЦЕ ЕДИНСТВЕНО в ТРЕТО ЛИЦЕ МНОЖЕСТВЕНО ЧИСЛО! Нито ООН е место за сеанси на хипноза като онези, които се провеждаха през 1989 година, нито пък тази *** *** е Кашпировски!Тъпо парче, което работи на стария партиен принцип - ДАЙТЕ ДА ДАДЕТЕ ОТ ВАС ЗА НАС!Тъпо парче е това ПАРТАЙ ГЕНОСЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 1
Jorkata
преди 7 години
Отдавна вече се знае, че ООН е тотално неадекватна организация и всеки се гаври с нея. Да я закриват и тва е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 2
kony
преди 7 години
Някой знае ли как от доцент в УНСС през 1993г.се става вицепрезидент на Световната банка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 2
kalendar
преди 7 години
Да...тя е известна с това, че няма позиция по никой въпрос
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 1
kalendar
преди 7 години
"Мога да събирам хората около решения, които всички одобряват"...речитатива на Баце...И аз мога да събирам хората около решения, които всички одобряват. Всеки може да събира хората около решения, които всички одобряват. Трудно е да се събират хора около решения, които не са популярни.Ама то за това и си се разбират с Баце-щото са си лика-прилика. Сега-Тетка Цачева - президент, Сталинка-шеф на ООН. Цветанов можем да го сложим председателстващ МВФ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 3
ABBA
преди 7 години
*** да се чете О_р_к_и
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 4
ABBA
преди 7 години
Сталинка нали каза, че "бежанците" тъкмо щели да ни оправят демографския проблем.Ка стане глава на ООН че да каже тогази: Дайте да дадем.... България! (и свещената кръв на дедите ни) на *** и елфи всякакви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 3
aldy
преди 7 години
Държа се като детска учителка. Хилеше се, ръкомахаше непрекъснато и дърдореше на дървен английски общи приказки от рода на "дайте да дадем, да се съберем да помислим, да се реформира ООН" и пр. неадекватни и общи изявления. На задаваните въпроси отговаряше с общи приказки. Моето заключение е, че ТЯ ЩЕ ДА Е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още