Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Кризата в еврозоната ще е основна спънка за световната търговия

Директорът на СТО призова държавите-членки на ЕС да устоят на изкушението на протекционизма

Сътресенията в еврозоната ще действат като основна пречка пред международната търговия през 2012 г., предупреди Световната търговска организация (СТО), цитирана от британския вестник Guardian.

Официални данни показват, че дълговата криза в икономически по-слабите държави от еврозоната вече оказват влияние върху експортно ориентираните фирми във Великобритания.

Износът им за Италия, Испания, Португалия и Гърция рязко е намалял през последната година.

Според СТО ръстът на международната търговия ще продължи да се забавя за втора поредна година. Организацията ревизира данните за ръста през 2011 г. до 5%, а тази година се очаква той да се забави до 3,7%.

Директорът на организацията Паскал Лами призова държавите-членки на Европейския съюз (ЕС) да устоят на изкушението на протекционизма .

“Повече от три години изминаха от колапса на търговията през 2008-2009 г., но възстановяването на световната икономика и търговия все още е крехко. Забавяне на търговията се очаква и през 2012 г. показва, така че рисковете остават високи. Все още не сме вън от опасност", каза той.

СТО очаква през настоящата година световната икономика да нарасне с малко над 2%. Заради вероятността от по-дълбоки икономически сътресения в Европа, разпространение на дълговата криза и растящите цени на петрола обаче има риск от допълнително свиване на търговията.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Андрей Любенов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Фатих Бирол: По-оптимист съм от всякога за реализирането на енергийния преход