IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Либия ще увеличи почти двойно производството си на петрол

Държавата ще се стреми да повиши добива си от 600 хил. барела дневно сега до 900 хил. барела дневно до края на 2016 г. и до 1,1 млн. догодина

12:38 | 16.11.16 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Либия, която е член на Огранизацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), планира да увеличи добива си на нефт почти двойно догодина, въпреки че групата се опитва да договори сделка за намаляване на добива на петрол, за да се справи с глобалното свръхпредлагане на суровината.

Африканската страна има най-големи резерви на суров петрол и понастоящем произвежда около 600 000 барела дневно, заяви председателят на държавната корпорация National Oil Corp. (NOC) Мустафа Санала. Държавата ще се стреми да повиши добива до 900 000 барела дневно до края на 2016 г. и до 1,1 млн. догодина, добави той, цитиран от Bloomberg.

Либия се стреми да увеличи добива и износа си, след като през септември NOC се договори с Халифа Хафтар, командващият на въоръжените сили, контролиращи важни нефтени портове. Благодарение на тази сделка на 21 септември държавата успя да изнесе 781 000 барела от порта Рас Лану - първото международно карго от този терминал, след като бяха обявени форсмажорни обстоятелства през декември 2014 г. Най-голямото либийско пристанище, Ес Сидер, ще може да възобнови дейността си по износа на суровината до дни.

Либийската политика е в противовес с опитите на ОПЕК да обуздае добива на петрол, за да се справи с ниските цени на ресурса. Барел суров петрол сорт Брент се търгуваше на цени от 115 долара през юни 2014 г., а сега е на цени от около 47 долара.

Либия, Нигерия и Иран не са съгласни със сделката на ОПЕК, която бе договорена през септември в Алжир. Колкото повече петрол добиват тези три държави, толкова по-голямо е въздействието им върху останалите държави от картела. Действията на въпросните три държави принуждават останалите страни производителки на петрол да съкратят още повече планирания добив на петрол, ако искат да се справят с цените. Следващата среща на картела е насрочена за 30 ноември във Виена, където ще бъдат водени дискусии за намаляване на предлагането на суровината.

Санала заяви, че Либия е „пред икономическо съживяване“, но предупреди, че всяка една военна атака по петролни инсталации може да провали плановете за покачване на добива на "черното злато".

Либия произвеждаше 1,6 млн. барела дневно преди събитията от 2011 г., които доведоха до края на дългогодишния режим на Муамар Кадафи. Добивът на петрол намаля драстично, след като международни петролни компании се оттеглиха от страната заради избухнали въоръжени сблъсъци между правителствени и местни групировки. Въпросният конфликт се отрази негативно и върху възможността страната да изнася суровината през портовете си.

Ес Сидер не е изнасял петрол, откакто бяха обявени форсмажорните обстоятелства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 2
nobel
преди 7 години
А между другото аз имам много приятели и колеги, които навремето работиха в Либийската арабска Джамахирия, както може би е по-правилно да се изписва името на тази страна. Не знам как е било преди това, но след откриването на петрола там местните жители напълно и тотално са спрели да работят. Погледни в Уикипедията, но това е една ужасно малка страна. По население. Износът на петрол много дълги десетилетия им е осигурявал пълната възможност да си живеят без да си мръднат пръста на издръжка на държавата. Не случайно 40% от тях са неграмотни на родният си език. За какво им е трябвало да учат? Мислели са си, че опеката на държавата ще е абсолютно вечна. В едни такива условия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
Ми нали затуй им "насадиха" демокрация...нещасниците имали неблагоразумието да се родят и живеят върху американски петрол !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
nobel
преди 7 години
То има ли такава държава още?--------------------------Това, че "няма такава държава" не означава, че няма кой да им добива петрола. Даже за тия, които го добиват в момента е много по-удобно там да НЯМА държава. За какво им е държава - да и плащат данъците ли? Карай наред, не питай никого и печели! Това им е девизът там сега. И ще вдигнат добива двойно и тройно, та и отгоре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
0pk
преди 7 години
Те там сега е развъдник на терористи и рай за каналджии. И докато пишат измислени статии, африка и близкия изток по лека-лека се изселва в европа. Едно време много българи ходиха там да работят, обаче - не, някой много искаше само в определени места да идват в търсене на работа. Еееми май се получи да ги ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
0pk
преди 7 години
То има ли такава държава още?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още