Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Липсата на финанси - най-голямата пречка за постигане на нулеви емисии

90% от инвеститорите смятат, че светът няма да достигне нулеви емисии до 2050 г. без инвестиционните посредници да финансират прехода

Липсата на финанси - най-голямата пречка за постигане на нулеви емисии

Снимка: Pixabay

Липсата на финанси е най-голямата пречка за насочване на световната икономика към нулеви емисии, показва доклад на Standard Chartered, основан на проучване сред 250 корпоративни ръководители и 100 инвеститори и анализатори.

Проучването установява, че почти 90% от инвеститорите смятат, че светът няма да достигне нулеви емисии до 2050 г. без инвестиционните посредници да финансират прехода, 70% от висшите бизнес мениджъри казват, че инвеститорите намаляват експозицията си към въглеродно интензивни активи, което ги затруднява да преминат към нисковъглеродни бизнес модели, предава Bloomberg.

ESG инвестициите, стил на управление на парите, при който въпросите за околната среда, социалното отражение и управлението се разглеждат наред с редовните финансови показатели, са се разраснали до индустрия от около 40 трилиона долара. 

Още по темата

„За да достигнат нулеви емисии, инвеститорите не могат просто да се отдалечат от секторите, интензивни на въглерод“, пише в доклада Амит Пури, глобален ръководител на управлението на околната среда и социалния риск на Standard Chartered „Финансирането на тези компании им помага да инвестират в научноизследователска и развойна дейност, което е от решаващо значение за разработването на чисти технологии и промяната на техните бизнес модели“, обяснява той.

Много компании с висока интензивност на въглерод са „активно ангажирани с предизвикателството за нулеви емисии и те ще играят ключова роля в прехода на глобалната инфраструктура, енергийните доставки и потребителските продукти", казва Пури. Като такива стратегическите инвестиции в тези индустрии всъщност могат да „помогнат за постигането на по-устойчиво бъдеще“, добавя той.

85% от анкетираните компании казват, че се нуждаят от средни или високи нива на инвестиции, за да преминат към безвъглеродното бъдеще, а 67% посочват, че липсата на капитал е значителна бариера пред прехода. В развиващите се пазари този дял нараства до 73%.

Нещата се усложняват допълнително и от това, че времето за постигане на прехода е малко. Учените казват, че емисиите ще трябва да спаднат с около 45% до 2030 г. и да достигнат нетна нула до средата на века, за да се избегнат най-катастрофалните последици от изменението на климата и да се постигне целта на Парижкото споразумение за поддържане на глобалното затопляне под 2 градуса по Целзий.

Въпреки това 55% от висши бизнес ръководители казват, че техните компании не преминават към нулеви емисии достатъчно бързо. Макар налице да е неотложна необходимост от намаляване на емисиите много компании отлагат действията с поне едно десетилетие, като 71% казват, че планират да постигнат най-голям напредък към целта между 2030 и 2050 г.

„Отлагайки действията, компаниите рискуват много повече, отколкото просто да пропуснат целта“, каза Адитиадеб Мукерджи, ръководител на управление на риска от климата в Standard Chartered. „Това ще се развие под формата на по-очевидните физически рискове, породени от изменението на климата, но също така и ефектите от по-безпорядъчен преход, който може да повлияе на финансовите пазари и осигуряването на капитал в момент, когато фирмите се нуждаят най-много от него“, заяви Мукерджи.

По статията работи: автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
1
 
5
khao до: mrynmryn
преди 1 месец
Няма профилна снимка
хахаха, сега пак се загледах в сайта му...
Ей тоя бамбук го подариха на жената за РД -- https://cdn4.amcn.in/a/nula-energia.alle.bg/assets/7816d9ca99bb-w664-c999999999-v7631b6817d/tc6e1wlv9n0enga17o4w9rj.jpg
В същата чинийка... така ги продават в цветарския. Това расте супер бавно, което показва че и снимките на сайта му са събирани от мрежата...
0
 
1
 
4
khao до: mrynmryn
преди 1 месец
Няма профилна снимка
ти мислиш ли че тоя има такава ферма, наистина? ... открил е ел дорадо и сега ни го подарява, щото сме пичове ... а сайта му е на безплатния хостинг, направен с някакъв мега стар tool :):)
Подобен дизайн не бях виждал от поне 10г.
0
 
2
 
3
mrynmryn до: grainis
преди 1 месец
Няма профилна снимка
И семената на тоя бамбук напуснат ли фермата, успех да го махнеш.
1
 
2
 
2
преди 1 месец
Пари има, но никой не иска да ги дава за скъпи технологии, с голям риск за изплащане на инвестицията.

По тази причина по-простички зелени технологии с възможност за извън-мрежова децентрализация имат повече шанс на пазара в бъдеще, от вятърни, соларни, хидро и прочее мастодонти.

Една такава простичка технология е тази за производството на СО2-Неутрално Прахово Гориво за Газо-Прахови Турбини, от Свръхбързорастяща (1м/ден) Бамбукова или Келпова Биомаса, на почти нулева себестойност.

https://nula-energia.alle.bg

Наличието на такова неизчерпаемо и евтино гориво предлага възможности за производство на десетки други търсени на пазара продукти като храни, фуражи, протеини, масла, пулпове, влакна, торове, строителни материали и много други.

https://vertikalna-ferma.alle.bg
0
 
4
 
1
преди 1 месец
"Паре нема , действайте ... " : )))

Още от Други
Яцек Олчак пое официално „Филип Морис Интернешънъл“