Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

МАЕ: Растежът при зелената енергия ще се забави за първи път от 20 години

Добавеният нов капацитет на възобновяема енергия за тази година се очаква да достигне 167 гигавата (GW), което е с 13% по-малко в сравнение с 2019 г.

МАЕ: Растежът при зелената енергия ще се забави за първи път от 20 години

Снимка: Pixabay

Растежът на глобалния капацитет на възобновяема енергия ще се забави за първи път от 20 години насам през 2020 г. на фона на икономическите щети, причинени от разпространението на коронавируса, предупреждават от Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Светът ще изгради по-малко на брой вятърни турбини, соларни паркове и други „зелени“ инсталации през тази година, тъй като търсенето на енергия се свива в търговския и промишления сектор, а логистичните проблеми забавят реализирането на проектите. 

Още по темата

„Държавите продължават да изграждат нови вятърни турбини и соларни паркове, но с много по-бавни темпове“, подчертава изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол. „Още преди да удари пандемията от COVID-19, светът трябваше значително да ускори изграждането на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), за да има шанс да изпълни своите енергийни и климатични цели“, изтъква той.

Добавеният нов капацитет на възобновяема енергия за тази година се очаква да достигне 167 гигавата (GW), което е с 13% по-малко в сравнение с миналата година, според доклада на МАЕ, касаещ обновяването на пазара за възобновяеми източници.

Все пак общият глобален капацитет на ВЕИ продължава да се разраства, като за 2020 г. той ще се повиши с 6%, прогнозира МАЕ.

По-бавният растеж отразява забавянето на строителните дейности заради прекъсванията при веригите на доставка, мерките за блокиране и социално дистанциране, както и заради предизвикателствата пред финансирането.

За следващата година МАЕ предвижда добавянето на нов капацитет от възобновяеми източници да се възстанови до нивата, регистрирани през 2019 г., тъй като забавените проекти ще влязат в експлоатация, а правителствата по света ще продължат да подкрепят сектора.

Очаква се растежът за 2020 и 2021 г. да бъде с 10% по-нисък от прогнозата на МАЕ, направена преди избухването на коронавируса.

Почти всички зрели пазари на ВЕИ са засегнати от негативните ревизии с изключение на САЩ, където инвеститорите бързат да завършат проектите преди да изтекат данъчните кредити.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 1 година
#Почти всички зрели пазари на ВЕИ са засегнати от негативните ревизии с изключение на САЩ, където инвеститорите бързат да завършат проектите, преди да изтекат данъчните кредити.# Пак в последното изречение е заровено кучето: Тия ревизии ще бъдат от това, че държавите ще трябва да субсидират икономиката и хората, а не зелените "инвеститори". За това бързат в САЩ да си вземат парченце от безплатната баница!

Още от Други
Новият президент на Иран настоява САЩ да свалят санкциите