Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

МВФ: Държавната подкрепа за компаниите да се базира на капитала, а не на дълга

Правителствената помощ под формата на заеми ще натовари компаниите с огромен дълг, което би затруднило излизането на дружествата от кризата, изтъква Гита Гопинат

МВФ: Държавната подкрепа за компаниите да се базира на капитала, а не на дълга

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Главният икономист на Международния валутен фонд (МВФ) Гита Гопинат призова правителствата да преминат към подкрепа, базирана на капитала, вместо такава, фокусирана върху заемите, тъй като пандемията от коронавирус продължава да нанася сериозни щети на компаниите.

Огромният мащаб на шока означава, че броят на неплатежоспособните компании ще се увеличава, тъй като бизнесът продължава да страда от по-ниските приходи вече няколко поредни месеца, предупреди Гопинат, цитирана от Ройтерс. 

Правителствената подкрепа под формата на заеми би натоварила такива компании с огромен дълг, което би затруднило излизането на дружествата от кризата, посочи още икономистът. 

Още по темата

„Тъй като тук има сериозен проблем с несъстоятелността, правителствената подкрепа би трябвало да се насочи повече към капитала, а не към дълга. В противен случай ще се окажем с много компании, които излизат от тази криза с огромно количество дълг“, изтъкна Гопинат по време на уебинар, организиран съвместно от МВФ и Токийския университет в петък.

Тя не уточни как ще работи подобна подкрепа за финансиране. По време на вътрешната банкова криза в края на 90-те години Япония инжектира капитал в компании чрез схеми, при които държавни организации купуват привилегировани акции, емитирани от тези дружества.

Гопинат каза, че всяко възстановяване на световната икономика ще бъде "силно неравномерно и много несигурно", призовавайки страните да продължат да прилагат агресивни мерки за фискални и парични стимули в подкрепа на своите икономики.

Въпреки че инфлацията на цените на хранителните стоки е нараснала в някои страни, общата потребителска инфлация вероятно ще остане ниска в повечето части на света, тъй като загубата на работни места ще ограничи ръста на заплатите, посочи Гопинат.

„Опасяваме се най-вече, че инфлацията ще бъде твърде ниска, а не прекалено висока,“ добави още икономистът.

МВФ разглежда настоящата рецесия като най-лошата след Голямата депресия от 30-те години на миналия век. В последните си прогнози, направени през юни, финансовата институция заяви, че очаква глобалният брутен вътрешен продукт през 2020 г. да се свие с 4,9%, в сравнение с 3-процентовото свиване, предвидено през април.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Градовете не правят климатични инвестиции, където са най-необходими