IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ може да понижи прогнозата си за глобалния растеж през октомври

Все още прогнозираме постепенно възстановяване, но растежът вероятно ще се окаже по-слаб, отколкото очаквахме през юли, заяви шефът на Фонда Кристин Лагард

12:10 | 25.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изпълнителният директор на МВФ Кристин Лагард. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Изпълнителният директор на МВФ Кристин Лагард. Снимка: Ройтерс

Международният валутен фонд (МВФ) ще понижи прогнозата си за глобалния растеж през октомври поради несигурността дали европейските лидери ще удържат на обещанието си да се справят с кризата в еврозоната, заяви изпълнителният директор на Фонда Кристин Лагард, цитирана от Ройтерс.

„Все още прогнозираме постепенно възстановяване, но глобалният растеж вероятно ще се окаже дори още по-слаб, отколкото очаквахме през юли. През последните 12 месеца прогнозата ни става все по-песимистична“, посочва Лагард. През юли МВФ понижи очакванията си за глобалния растеж през 2013 г. до 3,9%, но запази прогнозата си за 2012 г. без промяна на 3,5%.

Лагард изтъква, че дълговата криза в еврозоната крие най-сериозен риск за световната икономика, но че „фискалната пропаст“ в САЩ също е „сериозна заплаха“. Несигурността дали политиците ще се справят с тези два проблема се отразява на икономиката в останалата част на света, казва тя.

Лагард подчертава, че развиващите се икономики определено губят инерция и че съществуват „сериозни опасения“ около нарастващите цени на храните и волатилността на цените на суровините. Наблюдават се и признаци на умора от продължаващия политически преход в Близкия изток, допълва тя.

Лагард коментира, че финансовите пазари са обнадеждени от последните развития около дълговата криза, но че сега искат европейските лидери да приложат планираните мерки. „Това се е случвало и преди, но възстановяването се е оказвало мимолетно“, предупреждава Лагард. „Сега имаме нужда от устойчиво възстановяване, а не от краткотраен скок на индексите“.

През седмиците, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) реши да изкупува облигации на страни от еврозоната, фондовите пазари се възстановиха чувствително. Еврозоната обаче е в рецесия и са налице опасения за икономическите и бюджетни реформи в Италия и Франция – две от основните европейски икономики.

Лагард коментира, че структурните реформи и фискалните корекции са неизбежни в засегнатите от кризата европейски страни. Тя обаче изтъква, че МВФ подкрепя идеята страни като Португалия и Испания да получат повече време за прилагане на реформите.

Лагард повтори призива на МВФ за създаване на европейски банков съюз. Това според нея ще гарантира, че фалиращите банки няма да повличат след себе си правителства. Ирландия трябваше да потърси международна финансова подкрепа именно заради банките си и вероятно Испания ще се наложи да направи същото.

„Вярваме, че банковият съюз трябва да бъде създаден, колкото е възможно по-скоро, за да може омагьосаният кръг между правителствата и финансовите институции да бъде разрушен“, казва Лагард. „Не сме наивни, знаем, че това ще отнеме време“.

Тя изтъква, че предприетите от Китай мерки в подкрепа на растежа ще имат известен ефект, но че в дългосрочен план страната трябва да стимулира вътрешното потребление. „Мисля че това е правилната посока“, коментира Лагард. „В средносрочен план обаче това, което новите лидери в Пекин трябва да направят, е да намерят модел на растеж, който е ориентиран към вътрешното потребление, а не към износа“, допълва тя.

Колкото до най-бедните старни по света Лагард предупреждава, че нарастването на глобалните цени на храните с 20% от юни е много обезпокоително и че международната общност трябва да е готова да помогне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още