IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Ниските лихви повишават рисковете пред световната икономика

Понижаването на доходността стимулира инвеститори като застрахователни компании и пенсионни фондове „да инвестират в по-рискови и не толкова ликвидни активи

18:31 | 16.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Международният валутен фонд предупреди, че рисковете пред световната икономика нарастват на фона на понижаването на лихвите от централните банки и е необходим по-силен контрол за смекчаване на заплахите пред вече колебливия ръст, съобщава Bloomberg.

“Въпреки че улеснените финансови условия подкрепят икономическия растеж и помогнаха за сдържане на рисковете от спад в краткосрочен план, те също така насърчават поемането на по-голям финансов риск и засилване на финансовите уязвимости, което излага на опасност растежа в средносрочен план“, казва се в последния доклад „Глобална финансова стабилност“ на МВФ.

Смекчаването на политиките, което подкрепя глобалния растеж, увеличи финансовите рискове и заплахите за растежа на световната икономика, а финансовата стабилност остава „твърдо на пътя надолу“, отбелязва фондът. Той допълва, че държавните ръководители „трябва да предприемат неотложни действия за справяне с финансовите уязвимости, които може да задълбочат следващата икономическа криза“.

Световната икономика е напът да постигне най-слабия си ръст от 2009 г. насам, тъй като търговските войни помрачават перспективите. Споровете в областта на търговията разтърсиха световните пазари и натежаха върху нагласите на бизнеса, въпреки че смекчаването на политиката от централните банки помогна за успокояване на притесненията от по-остро забавяне на икономиката, отбелязват авторите на доклада.

Понижаването на доходността стимулира инвеститори като застрахователни компании и пенсионни фондове „да инвестират в по-рискови и не толкова ликвидни активи“, а лихвите ще останат по-ниски за по-дълго време от очакваното в началото на тази година, съобщава фондът. Дълг на обща стойност около 15 трлн. долара в цял свят има негативна доходност, допълва МВФ.

“Уязвимостите продължават да се задълбочават, което излага растежа на риск“, каза пред репортери Тобиас Адриан, директор на отдел „Парични и капиталови пазари“ във фонда. Той допълни, че държавните ръководители трябва да предотвратят спиране на регулаторните реформи.

Макар че след кризата беше постигнат значителен напредък в банковите регулации, капиталовите стандарти и нивата на ликвидност, търговската политика е нова заплаха за стабилността, допълни Адриан.

Корпоративен дълг

„Търговското напрежение разтърсва пазарите и много пъти, когато те станат по-песимистични за търговията, има значителни движения и рискове за спад на икономиката, които са функция на търговското напрежение“, счита Адриан.

„Затова призоваваме държавните ръководители по света да работят заедно за разрешаването на търговското напрежение, тъй като то е значителен източник на несигурност и създава риск от спад“, допълни той.

Официални представители подчертаха, че компаниите поемат повече дълг, а възможностите им да обслужват дълговете си се влошават.

„Има  много малко слаби компании извън финансовия сектор в тези икономики, които все още могат да поемат дълг заради много ниските лихвени проценти“, каза Анна Лина от отдел „Парични и капиталови пазари“ на МВФ.

„Притеснителното е, че при забавяне на икономиката тези компании може да бъдат подложени на натиск и да имат затруднения да обслужват дълга си, а ако действително пристъпят към свиване на инвестициите и на работните места, това задълбочава рецесията“, допълни тя.

Според авторите на доклада рисковете в Китай остават големи заради високите нива на дълг на инвестиционните компании. Поемането на контрола върху една регионална банка от държавата тази година и инжектирането на капитал в друга подчертава рисковете за финансовата система във втората по големина икономика в света.

Уязвимостите сред небанковите институции сега са високи в 80% от страните с голям финансов сектор, като делът е сходен с годините на дълбока финансова криза. При сценарий на забавяне на икономиката корпоративният дълг, притежаван от компании, които не могат да покриват лихвените си плащания с печалбата си, може да нарасне до 19 трлн. долара, или близо 40% от дълга на компаниите в големите икономики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още