Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

МВФ предупреди, че световната задлъжнялост е рекордно висока

Дълговете на правителствата, нефинансовите компании и домакинствата достигат 152 трлн. долара, което е 225% от световния БВП

МВФ предупреди, че световната задлъжнялост е рекордно висока

Снимка: Pixabay

Дълговете в държавния и частния сектор по света миналата година са достигнали безпрецедентен размер, който е над два пъти по-голям от икономическото богатство, създадено на планетата, предупреди днес Международният валутен фонд (МВФ), цитиран от AFP.

Без отчитане на финансовия сектор глобалната задлъжнялост е достигнала в края 2015 година 152 трилиона долара, което е 225 процента от световния брутен вътрешен продукт (БВП) в номинално изражение, сочи публикуваният нов доклад на Фонда. Тази стойност обхваща дълговете на правителствата, нефинансовите компании и домакинствата.

"Високите дългови нива са скъпи, тъй като често водят до финансови рецесии, които са по-изразени и по-дълги от обичайните рецесии", коментира Витор Гашпар, директор на отдела за бюджетни въпроси на МВФ.

Скокът на показателя се дължи основно на частния сектор, който се възползва с пълна сила от "евтините пари", осигурени от свръхлибералната парична политика на големите централни банки.

Държавите също отчитат нарастване на задлъжнялостта.

Очаква се тази година дългът на Япония да е достигнал 250 процента от нейния БВП, на Гърция - 183 процента, а на Франция - близо 100 процента, според новите прогнози на МВФ, цитирани от БТА.

По статията работи: Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (14)

   1| 2    
0
 
3
 
14
преди 3 години
Без отчитане на финансовия сектор глобалната задлъжнялост е достигнала в края 2015 година 152 трилиона долара, което е 225 процента от световния брутен вътрешен продукт (БВП)
---

225% как се казваше на финансова език ... "дефолт" ли беше ... или "марджин кол" ?! .... т.е. сметката автоматично се закрива ...:)))
4
 
8
 
13
преди 3 години
Няма профилна снимка
Под ефимизма " световна задължнялост" разбирай задължеността на САЩ, ЕС и Япония!
2
 
14
 
12
преди 3 години
Няма профилна снимка
май май работата отива на там...

ако имаш 100 лева кредит към банката - проблема е твой,
ако имаш 100 милиона кредит към банката - проблемът е нейн :)
3
 
23
 
11
lgl
преди 3 години
Няма профилна снимка
Ще ви напиша един виц:
В малък град пристигнал чужденец и отишъл в хотела да си наеме стая, но не бил сигурен дали ще остане затова оставил на хотелиера 100 лв депозит. Хотелиера дължал 100 лв на бакалина и отишъл да му върне дължимото, бакалина дължал на фризьора 100 лв и му ги върнал, фризьора дължал на шивача 100 лв и на свой ред отишъл да си плати дълга, шивача дължал на проститутката 100 лв и си върна дълга, проститутката ползвала хотела и дължала 100 лв на хотелиера и му ги върнала. Чужденецът след кратко размишление решил, че няма да остане в града и отишъл при хотелиера да си вземе депозита за стаята.
В този случай при липса на злоупотреба от страна на участниците на пазара доста дълг се намалява. Добре, че фризьора не е решил да отиде на екскурзия.
2
 
28
 
10
преди 3 години
колкото и да се пънете, края на кредитизма идва и ще се случи грозно и бързо. За жалост всички е правят, че не виждат слона в стаята и това нещо ще избухне зловещо.

Още от Други
Министърът на информацията на Ливан подава оставка заради експлозията